Karin ja Karitan koti

Kari Bäcklund ja Karita Holsti asuvat Turussa. Kari työskentelee siivoustehtävissä, Karita keittiötyössä. Molemmat pitävät ulkoilusta, käyvät yhteisillä kävelylenkeillä. Kari tykkää myös pyöräillä. Karita harrastaa lisäksi vanne- ja vesijumppaa sekä Työväenopistolla maalausta. Toisinaan he käyvät myös elokuvissa ja konserteissa, sekä erityisesti kesäisin erilaisissa jokivarren tapahtumissa. Vapaa-aika kuluu mukavasti myös kotona Vieno-kissan kanssa.

Kari, Karita ja Vieno

Karin ja Karitan asunto sijaitsee Turun keskusta-alueella, kaupungin vuokra-asuntoyhtiön (TVT) omistamassa vuokra-asunnossa. Asunnossa on kaksi huonetta, keittiö, kylpyhuone, sauna ja parveke. Asunto on hissillisen kahdeksankerroksisen talon ylimmässä kerroksessa.  Parvekkeelta avautuukin hieno näkymä Aurajoelle ja satama-alueelle. Asunnon sijainti on Karille ja Karitalle sopiva ja asuinalue on mukava. Talo on rauhallinen ja seinänaapurit ovat mukavia. Myös asunnon vuokra on sopivan suuruinen.

Apua raha-asioissa

Karin ja Karitan asumisen tuki on järjestetty osana viereisessä korttelissa sijaitsevaa ohjatun asumisen asuntolaa. Kari ja Karita käyvät asuntolassa kaksi kertaa viikossa, toisena päivänä hoidetaan raha-asiat, toisena päivänä he käyvät ”näyttäytymässä”. He osallistuvat joskus myös muuhun asuntolan järjestämään toimintaan, esimerkiksi teatterikäynneille ja risteilyille. Apua Karita ja Kari saavat myös Karitan äidiltä, joka muun muassa käy Karitan kanssa lääkärissä.  

Keskeisimmät avun tarpeet heillä liittyvät raha-asioiden ja paperiasioiden hoitamiseen. Asuntoon liittyvissä asioissa he voivat soittaa taloyhtiön entiselle talonmiehelle, joka järjestää huoltomiehen paikalle.

Hyvä asunnon sijainti ja kunnon keittiö

Karille ja Karitalle on tärkeää, että asunnossa on kunnon keittiö. Aikaisemmassa asunnossa oli ainoastaan pieni keittokomero, ja tähän verrattuna nykyinen keittiö on paljon parempi. Oma sauna on mukava olla. Kari ja Karita pitävät asunnossaan myös parvekkeesta, jota tulee käytettyä erityisesti kesällä. Myös Vieno-kissa käyttää parveketta: parvekkeelle on asennettu verkko, jotta Vieno voi ulkoilla siellä turvallisesti, ilman pelkoa parvekkeelta putoamisesta.

Tärkeää heille on myös se, että asunto sijaitsee hyvällä paikalla: kotoa pääsee hyvin bussilla kummankin työpaikalle ja ydinkeskustaan, josta löytyy kaikki tarvittavat palvelut. Aivan asunnon lähellä on kaksi hyvää ruokakauppaa. Alueella on myös hyviä ulkoilumaastoja. Karin työpaikka sijaitsee sopivasti pyöräilyetäisyydellä, ja hän pyöräileekin töihin aina säiden salliessa. Ainoana miinuksena Kari mainitsee kodin lähistöllä olevat vilkasliikenteiset risteykset, jotka erityisesti pyöräillessä arveluttavat. Pääasiassa pyöräilyreitit ja pyörätiet ovat kuitenkin hyviä. 

Asumisen itsenäisyys tärkeää

Kari ja Karita ovat oikein tyytyväisiä asuntoonsa sekä tapaan, jolla tuki tällä hetkellä toimii. Lisätilalle heillä voisi kotona olla käyttöä, jotta Karita voisi kotona rauhassa piirtää ja maalata, mutta toistaiseksi kotiin ovat mahtuneet niin Karin dvd:t, Karitan maalaukset että Vieno-kissan kiipeilypuu.

Todella tärkeää heille on asumisen itsenäisyys, eli että voivat asua ”omin nokkineens” samalla kun tuki on tarvittaessa saatavilla läheltä, asuntolasta tutuilta ohjaajilta.  Mitään suuria muutoksia he eivät siis asumiseensa toivo. Pienenä toiveena kuitenkin olisi oman talonmiehen saaminen takaisin taloon, sillä tutun talonmiehen kanssa asiat hoituivat sujuvasti.

Julkaistu 25.3.2013 klo 14.20, päivitetty 26.7.2023 klo 13.51