Jennin koti

Jenni Hiltunen asuu Seinäjoella.  Hän työskentelee siivoustehtävissä sekä seinäjokelaisella ala-asteella että työtoimintakeskuksessa.  Jenni pitää työstään, sillä koululla on mukavia oppilaita ja hyvä työpari. Vapaa-ajallaan Jenni harrastaa musiikkia ja ulkoilua sekä tapaa kavereita. Tärkeitä Jennille ovat rakkaat ystävät.  Erittäin tärkeä henkilö Jennin elämässä on hänen kihlattunsa.

Jenni asuu kehitysvammaisten asuntolassa aivan Seinäjoen keskustassa sijaitsevan kerrostalon alakerrassa. Asuntolassa Jennillä on seitsemän asuintoveria, jotka asuvat samassa ryhmässä. Jokaisella asukkaalla on oma huone ja kylpyhuone. Keittiö ja olohuone sekä kodinhoitotila ja sauna ovat asukkaiden yhteisiä tiloja. Asuntolassa on kaksivuorotuki eli päivisin ja illalla ryhmässä työskentelee ohjaaja. Öisin apua voi tarvittaessa soittaa turvapuhelimella.

Kodin siisteys, asuntolaystävät ja musiikkiharrastus ovat Jennille tärkeitä

Jenni pitää musiikista. © Kaisu Isomäki

Jenni kertoo viihtyvänsä omassa kodissaan. Oma huone tuntuu riittävän kokoiselta, sinne mahtuvat myös musiikkiharrastuksen kannalta tärkeät tavarat, eli karaokelaite, (basso)kitara ja pieni vahvistin. Omassa kodissa tärkeää Jennille on siisteys ja puhtaus. Jenni myös pitää siitä, että on asuintovereita, ”asuntolaystäviä”. Yhdessä asukkaat laittavat ruokaa, käyvät kaupassa ja uimassa. Ruuanlaittoon jokainen voi osallistua oman toiveensa mukaan. Toisinaan asuntolasta tehdään retkiä erilaisiin tapahtumiin, joita Seinäjoella tai lähikaupungeissa järjestetään.  

Asumisessa Jennille on tärkeää, että asunto sijaitsee keskustan palveluiden ja toimintamahdollisuuksien lähellä. Yhdessä Jenni ja kihlattu käyvät kävelyillä, ravintolassa syömässä ja joskus elokuvissa, teatterissa tai konserteissa. Nykyisestä kodista kauppoihin, kirjastoon ja ravintoloihin kävelee viidessä minuutissa. Töihin ja harrastuksiin Jenni kulkee yleensä Seili-palvelukuljetuksella tai bussilla. Tärkeää on myös, että läheiset ihmiset ja kaverit asuvat lähellä. Nykyisestä kodista kävelyetäisyydellä asuvat Jennin kihlattu, vanhemmat sekä mummo, jota Jenni käy auttamassa lumitöissä.

Haave yhteenmuutosta kihlatun kanssa

Vaikka Jenni on tyytyväinen nykyiseen kotiinsa, on hänellä ja kihlatulla haave yhteiseen asuntoon muuttamisesta. Asunnon hausta he ovat keskustelleet ja vähän katselleet mistä asunto mahdollisesti löytyisi. Myös tämä uusi asunto saisi olla keskustan alueella, sillä molemmille tärkeää on palveluiden läheisyys. Sijainnin lisäksi tärkeää on asunnon ja asuintalon esteettömyys.  Asunnossa tärkeää olisi keittiön työtasojen ja kaappien mitoittaminen niin, että nämä olisivat Jennille sopivalla korkeudella.  Viihtyisä ja toimiva keittiö on tärkeä myös siksi että molemmat pitävät ruuanlaitosta. Yhteisessä kodissa olisi kiva olla myös parveke tai oma piha.

Nykyisessä kodissaan Jennillä on tukea ja apua saatavissa ohjaajalta aina tarvittaessa. Apua hän tarvitsee muun muassa paperiasioiden hoitamiseen. Jenni arvioi tarvitsevansa tukea myös silloin, jos he kihlatun kanssa muuttavat yhteiseen asuntoon. Tällöin Jenni toivoisi, että vanhemmilta saadun tuen lisäksi hän voisi tarvittaessa hakea tukea kodin lähistöllä sijaitsevasta tukipisteestä, tai soittaa tukihenkilölle. Myös turvapuhelin olisi hyvä olla yhteisessä kodissa.

Julkaistu 25.3.2013 klo 14.21, päivitetty 26.7.2023 klo 13.51