Avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen

Syksyn 2020 kuluessa ARAan saapui latausinfra-avustushakemuksia hyvin runsaasti. Syynä olivat koronan vuoksi siirtyneet taloyhtiöiden yhtiökokoukset sekä hallituksen koronaelvytyksenä tehty korotus avustusprosenttiin. Korotetut avustusprosentit koskevat vain vuoden 2020 määrärahasta myönnettyjä avustuksia.

Vuoden 2020 hakemukset siirtyivät automaattisesti vuodelle 2021. Vuoden 2020 määräraha ei riittänyt kaikkiin jo tulleisiin avustushakemuksiin. Jäljellä oleviin hakemukseen tehdään avustuspäätökset 13.4.2021 alkaen vuoden 2021 määrärahasta (5,5 miljoonaa euroa). Näissä hakemuksissa sovelletaan vuoden 2021 määrärahan ehtoja. Korotettuja avustusprosentteja ei enää myönnetä.

Lisäksi 13.3.2021 tehdyn linjauksen mukaisesti ehto osakemuotoista autopaikkaa koskevasta lunastuslausekkeesta on poistunut.

Vuoden 2021 hakemusten käsittely

Avustushakemuksia on tullut runsaasti myös vuonna 2021.Käytettävissä oleva määräraha on käytännössä jo varattu saapuneille hakemuksille.

ARA on välittänyt tiedot ympäristöministeriöön maaliskuussa ja odotamme tietoa mahdollisesta lisämäärärahasta.

Uusia hakemuksia vuodelle 2021 voi lähettää ympäri vuoden ja ne käsitellään saapumisjärjestyksessä. Määrärahan loppuessa hakemukset jäävät odottamaan mahdollista lisämäärärahaa.

Avustuksen hakija -ikoni

Kenelle?

Asuinrakennuksen omistaville yhteisöille (mm. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamille pysäköintiyhtiöille.

Avustuksen suuruus -ikoni

Avustuksen suuruus

35 %  toteutuneista kustannuksista, enintään 90 000 euroa)
Huom! Avustuksen voi saada 50% suuruisena, jos vähintään puolella paikoista voi ladata 11 kW tai suuremmalla teholla.

Ladattavien sähköautojen (täyssähköautojen ja ladattavien hybridien) määrä on kasvussa. Useissa taloyhtiöissä suunnitellaan latauspisteiden toteuttamista lähivuosien aikana. ARA myöntää avustuksia asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin. Avustuksiin on varattu vuodelle 2021 yhteensä 5,5 miljoonan euron määrärahat.

Avustuksella edistetään sähköautojen kotilatausmahdollisuuksien yleistymistä ja siten sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti.

Tarkemmat ohjeet ja avustuksen myöntämisen edellytykset on kerrottu hakuohjeessa.
Tutustu siihen ennen avustuksen hakemista: Lataa avustuksen hakuohje (PDF)

Kuka voi hakea?

Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat yhteisöt (esim. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamat pysäköintiyhtiöt.

Avustukseen sovelletaan de minimis -asetusta, jolloin yhden tuensaajan kumulatiivinen tuki voisi olla 3 vuoden aikana enintään 200 000 euroa. Tämä koskee taloudellisia toimijoita, kuten vuokrataloyhtiöitä.
Siirry De minimis -asetukseen (Eur-Lex) 

Katso myös Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) sivuilta ohjeet vähämerkityksellisestä tuesta eli de miminis -tuesta: Siirry TEM:in vähämerkityksellisen tuen sivulle

Paljonko avustusta ja mihin?

Avustus on 35 % tai tehokannusteella 50 % toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa. Edellytyksenä avustukselle on, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan. 

Avustusta ei myönnetä keskeneräisiin uudisrakennuskohteisiin.

Toteutuvan latausinfrahankeen avustettavia kustannuksia ovat: 

 • tarvekartoitus
 • hankesuunnittelu
 • sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
 • sähköliittymän tyypin muutos
 • putkitukset ja kaapeloinnit
  • niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt
 • latauslaitteet vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa.

Milloin voi hakea?

Avustusta voi hakea ympäri vuoden. Avustushakemus on jätettävä ennen kuin latausinfra on rakennettu ja hyväksytysti vastaanotettu.

Hae avustusta ARAn verkkoasioinnissa

Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen, johon käytetään Suomi.fi-tunnistautumista. Kirjautua voi  henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Palvelun käyttöön suosittelemme Chrome- tai Firefox-selainta.

Tarvitset asiointivaltuuden avustuksen hakemiseen

Yhteisön edustaja tarvitsee Suomi.fi-asiointivaltuuden voidakseen toimia hakijayhteisön nimissä. Tarvittava valtuus on "Asuinrakennusten korjausavustusten hakeminen”.

Kirjaudu henkilöasiakkaiden asiointiin (linkki avaa palvelun uudella välilehdellä).

Näin vaihdat palvelussa asiointiprofiilin, jotta voit hakea yhteisöjen avustuksia:

 1. Tunnistaudu palveluun omilla tunnuksillasi Suomi.fi-tunnistautumisella. Tämän jälkeen sinut palautetaan ARAn asiointipalveluun.
 2. Valitse asiointiprofiiiliksi taloyhtiö, jota edustat: 
  1. Valitse avustushakemusten yllä olevasta alasvetovalikosta (jossa näkyy oletuksena oma nimesi) "Yhteisön asiointivaltuuksien noutaminen". Tämä avaa uuden ikkunan Suomi.fi-palveluun.
  2. Valitse uuteen ikkunaan avautuneesta listasta yhteisö, jonka puolesta haet avustusta ja vahvista valinta.
  3. Palaat ARAn verkkoasiointijärjestelmään ja sivulla näkyvät nyt yhteisöille tarkoitetut avustushakemukset.
 3. Siirry täyttämään avustushakemus.

Avustuksen maksaminen

Avustus maksetaan jälkikäteen yhdessä erässä. 

Maksatushakemuksen liitteeksi tarvitaan hakijayhtiön pääkirjan ote, jossa latausinfran kulut on tiliöity omalle tililleen. Lisäksi liitteenä on oltava myös järjestelmätoimituksen vastaanottopöytäkirja.

Julkaistu 19.8.2020 klo 13.57, päivitetty 7.7.2021 klo 11.31