Avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen

Käsittelyä odottavia hakemuksia on jonossa noin 900 kpl ja käsittelyaika joulukuussa jätettävälle hakemukselle on noin 5-7 kuukautta. Vuoden 2022 aikana, joulukuun alkuun mennessä, ARAan on toimitettu 1061 uutta avustushakemusta ja olemme samaan aikaan tehneet 627 päätöstä. Avustuksen käsittelyyn on tehty uusia rekrytointeja loppuvuodesta ja käsittelyvauhti on jo parantunut merkittävästi.

Avustus vuonna 2023

Vuoden 2023 talousarvioesityksessä avustukselle on esitetty jatkoa vuoden 2022 ehdoin ja 9 miljoonan euron määrärahalla. Eduskunta käsittelee talousarvioesityksen joulukuun loppupuolella.

 

Tilanne 21.7.2022: Avustukseen saatu lisämääräraha, käsittely edelleen ruuhkautunut

Tällä hetkellä ratkaisua odottavia hakemuksia on jonossa noin 850 kpl ja käsittelyaika tänään jätettävälle hakemukselle on noin 5-6 kuukautta.

Eduskunnan hyväksyttyä vuoden 2022 toisen lisätalousarvion avustukseen on saatu 20 miljoonan euron lisämääräraha. Kuluvan vuoden määrärahaa on jäljellä noin 27 miljoonaa euroa ja avoimia hakemuksia on noin 17 miljoonan euron arvosta. Näistä arviolta noin 1 miljoonan euron osuus on avustuskelvottomia 2022 määrärahan ehtojen mukaisesti.

Uusia hakemuksia voi lähettää ympäri vuoden ja ne käsitellään saapumisjärjestyksessä. Määrärahan loppuessa hakemukset jäävät odottamaan mahdollista lisämäärärahaa. Jos määrärahaa jää käyttämättä vuoden 2022 aikana siirtyy ylijäämä käytettäväksi vuodelle 2023.

 

 

Avustuksen hakija -ikoni

Kenelle?

Asuinrakennuksen omistaville yhteisöille (mm. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamille pysäköintiyhtiöille.

Avustuksen suuruus -ikoni

Avustuksen suuruus

35 %  toteutuneista kustannuksista, enintään 90 000 euroa.
Latausvalmistuskohtainen yläraja 1400 euroa.

Ladattavien sähköautojen (täyssähköautojen ja ladattavien hybridien) määrä on kasvussa. Useissa taloyhtiöissä suunnitellaan latauspisteiden toteuttamista lähivuosien aikana. ARA myöntää avustuksia asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin.

Avustuksella edistetään sähköautojen kotilatausmahdollisuuksien yleistymistä ja siten sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti.

Tarkemmat ohjeet ja avustuksen myöntämisen edellytykset on kerrottu hakuohjeessa.
Tutustu siihen ennen avustuksen hakemista: Lataa avustuksen hakuohje (PDF)

Kuka voi hakea?

Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat yhteisöt (esim. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamat pysäköintiyhtiöt.

Avustukseen sovelletaan de minimis -asetusta, jolloin yhden tuensaajan kumulatiivinen tuki voisi olla 3 vuoden aikana enintään 200 000 euroa. Tämä koskee taloudellisia toimijoita, kuten vuokrataloyhtiöitä.
Siirry De minimis -asetukseen (Eur-Lex) 

Katso myös Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) sivuilta ohjeet vähämerkityksellisestä tuesta eli de miminis -tuesta: Siirry TEM:in vähämerkityksellisen tuen sivulle

Paljonko avustusta ja mihin?

Avustus on 35 % toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa. Edellytyksenä avustukselle on, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan. 

Avustusta ei myönnetä keskeneräisiin uudisrakennuskohteisiin.

Toteutuvan latausinfrahankeen avustettavia kustannuksia ovat: 

 • tarvekartoitus
 • hankesuunnittelu
 • sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
 • sähköliittymän tyypin muutos
 • putkitukset ja kaapeloinnit
  • niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt
 • latauslaitteet vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa.

Milloin voi hakea?

Avustusta voi hakea ympäri vuoden. Avustushakemus on jätettävä ennen kuin latausinfra on rakennettu ja hyväksytysti vastaanotettu.

Hae avustusta ARAn verkkoasioinnissa

Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen, johon käytetään Suomi.fi-tunnistautumista. Kirjautua voi  henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Palvelun käyttöön suosittelemme Chrome- tai Firefox-selainta.

Tarvitset asiointivaltuuden avustuksen hakemiseen

Yhteisön edustaja tarvitsee Suomi.fi-asiointivaltuuden voidakseen toimia hakijayhteisön nimissä. Tarvittava valtuus on "Asuinrakennusten korjausavustusten hakeminen”.

Kirjaudu henkilöasiakkaiden asiointiin (linkki avaa palvelun uudella välilehdellä).

Näin vaihdat palvelussa asiointiprofiilin, jotta voit hakea yhteisöjen avustuksia:

 1. Tunnistaudu palveluun omilla tunnuksillasi Suomi.fi-tunnistautumisella. Tämän jälkeen sinut palautetaan ARAn asiointipalveluun.
 2. Valitse asiointiprofiiiliksi taloyhtiö, jota edustat: 
  1. Valitse avustushakemusten yllä olevasta alasvetovalikosta (jossa näkyy oletuksena oma nimesi) "Yhteisön asiointivaltuuksien noutaminen". Tämä avaa uuden ikkunan Suomi.fi-palveluun.
  2. Valitse uuteen ikkunaan avautuneesta listasta yhteisö, jonka puolesta haet avustusta ja vahvista valinta.
  3. Palaat ARAn verkkoasiointijärjestelmään ja sivulla näkyvät nyt yhteisöille tarkoitetut avustushakemukset.
 3. Siirry täyttämään avustushakemus.

Avustuksen maksaminen

Avustus maksetaan jälkikäteen yhdessä erässä. 

Maksatushakemuksen liitteeksi tarvitaan hakijayhtiön pääkirjan ote, jossa latausinfran kulut on tiliöity omalle tililleen. Lisäksi liitteenä on oltava myös järjestelmätoimituksen vastaanottopöytäkirja.

Euroopan unionin rahoittama
Julkaistu 19.8.2020 klo 13.57, päivitetty 22.7.2022 klo 15.48