Energia-avustukset

Olemme välittäneet tiedon ympäristöministeriöön ja odotamme tietoa siitä, saadaanko avustukselle lisämäärärahaa tänä vuonna.

Uusia hakemuksia voi edelleen lähettää ja ne käsitellään saapumisjärjestyksessä. Jo saapuneet henkilöiden ja taloyhtiöiden hakemukset jäävät odottamaan mahdollista lisämäärärahaa tai seuraavan vuoden määrärahaa. Esikäsittelemme kuitenkin jo saapuneita avustushakemuksia seuraavaa määrärahaa varten, jotta voimme myöntää avustusta mahdollisimman pian (viimeistään 2022). Koska määräraha on loppunut, emme valitettavasti voi tehdä uusia avustuspäätöksiä.

ARA-yhteisöjen ja kuntien vuokrataloyhteisöjen osalta energia-avustuksen ja korkotukilainan hakemukset käsitellään samanaikaisesti. Pääsääntöisesti saapuneille hakemuksille on varattuna korkotukilainan lisäksi myös energia-avustuksen myöntövaltuus, joten myöntövaltuuden loppuminen ei vielä kosketa kaikkia ARA-yhteisöjen ja kuntien vuokrataloyhteisöjen hakemuksia. Elokuusta 2021 alkaen uudet saapuvat hakemukset jäävät odottamaan mahdollista lisämäärärahaa tai seuraavan vuoden määrärahaa.

Energia-avustusta myönnetään korjaustoimenpiteisiin, jotka ovat syntyneet avustushakemuksen jättämisen jälkeen.

Töiden aloittaminen:

  • Henkilöasiakkaat ja taloyhtiöt voivat aloittaa avustuksen kohteena olevat työt hakemuksen jättämisen jälkeen eli töiden aloittamiseksi ei tarvitse odottaa avustuspäätöksen saamista. Avustuksen hakija voi aloittaa toimenpiteet omalla riskillä sen jälkeen, kun avustushakemus on saapunut ARAan. Hakijan on kuitenkin otettava huomioon, että avustuspäätös voi olla joko myönteinen tai kielteinen. ARA suosittelee, että toimenpiteet aloitetaan vasta avustuspäätöksen saamisen jälkeen. Avustusta ei voi hakea maksuun ennen myönteisen avustuspäätöksen saamista.
  • ARA-yhteisöjen ja kuntien vuokrataloyhtiöiden osalta avustuksen kohteena olevia töitä ei saa aloittaa ennen hyväksyttyä avustus- ja korkotukilainapäätöstä.

Huom! Jos olet jo saanut myönteisen avustuspäätöksen, voit hakea avustusta maksuun kuten normaalisti töiden valmistuttua (ks. alla olevat ohjeet ”Avustuksen maksuun hakeminen”.

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022.

Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat henkilöt, taloyhtiöt ja ARA-yhteisöt.

Siirry avustuksen hakijaryhmäkohtaisille sivuille:

Milloin voi hakea?

ARA vastaanottaa hakemuksia ympäri vuoden.

Hakemusten käsittelyaika

ARA käsittelee saapuneet avustushakemukset noin neljässä kuukaudessa.

Kuinka paljon avustusta ja mihin toimenpiteisiin?

Tutustu avustuksen määrän laskentaan ja katso taulukosta, mihin toimenpiteisiin avustusta voi hakea. Kerromme myös kuinka paljon kuhunkin toimenpiteeseen voi saada avustusta ja miten voit itse arvioida avustuksen suuruutta.

Siirry Avustettavat toimenpiteet ja avustuksen laskenta -sivulle

Usein kysytyt kysymykset -ikoniTutustu usein kysyttyihin kysymyksiin

Olemme keränneet listan usein kysytyistä kysymyksistä ja vastanneet niihin. Jos mieltäsi askarruttaa jokin asia avustukseen liittyen, tutustu kysymyksiin ja vastauksiin ennen yhteydenottoa. Siirry Usein kysyttyä -sivulle

Julkaistu 28.4.2021 klo 12.40, päivitetty 28.4.2021 klo 12.49