Usein kysyttyä avustuksen hakemisesta

Olemme jaotelleet kysymykset ja vastaukset aihepiireittäin. Tältä sivulta löydät avustuksen hakemiseen liittyvät kysymykset ja vastaukset.

Siirry Usein kysyttyjen kysymysten pääsivulle

Saat vastaukset näkyville oleviin kysymyksiin esiin napauttamalla kysymystä.

Vastaus:

Ei. Avustushakemus on jätettävä ARAan ennen toimenpiteiden aloittamista.

Avustuspäätöksellä on lain säätämä oikaisuvaatimusaika 30 + 7 päivää, jonka jälkeen avustuksen maksun hakeminen on mahdollista. Avustuksen maksua voi hakea vasta, kun olet saanut myönteisen avustuspäätöksen hakemuksellesi. Maksua haetaan maksatushakemuksella, kun avustettavat korjaustoimenpiteet on tehty.

Myönteinen avustuspäätös on voimassa päätösvuoden sekä seuraavat kaksi kalenterivuotta. Maksatushakemus on lähetettävä viimeistään 31.10. viimeisenä maksuvuonna. Tämän jälkeen avustusta ei voida enää maksaa.

Vastaus:

Kyllä. Jos vuosikohtainen määräraha loppuu, siirtyy hakemus seuraavalle vuodelle. Jos määräraha loppuu viimeisenä vuonna, tehdään voimassa oleviin hakemuksiin kielteinen päätös, jollei avustukselle saada lisämäärärahaa.

Vastaus:

Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä. Joulukuussa 2022 hakemusten keskimääräinen käsittelyaika oli noin 5-6 kuukautta. Ilmoitamme tämän hetkisen käsittelyajan avustuksen sivulla.

Emme lähetä väliaikatietoja hakemuksen käsittelystä. 

Käsittelijämme ottavat yhteyttä hakijaan,jos hakemuksen käsittelyssä tarvitaan lisätietoja.

Päätösten lähettäminen hakijalle:

  • Lähetämme henkilöhakijalle avustuspäätöksen liitteineen aina postitse. Verkkoasiointia käyttäneille hakijoille lähetämme päätöksen myös turvasähköpostina.
  • Yhteisöhakijoille päätökset lähetetään pääsääntöisesti sähköisesti.

Vastaus:

Kyllä. Paritalossa toisen asunnon omistaja voi hakea energia-avustusta. Toinen voi hakea avustusta samalla kertaa tai myöhemmin. Hakemus tehdään omistusmuodon mukaan, joko henkilöhakijana tai yhteisöhakijana.

Edellytämme kuitenkin, että hakija toimittaa tiedon siitä, kenelle rakennuksen omistajista avustus myönnetään. Jos kyseessä on paritalo, joka ei ole asunto-osakeyhtiömuotoinen, tarvitaan liitteeksi hallinnanjakosopimus.

Jos toinen osakas hakee energia-avustusta myöhemmin, tarvitaan uudet E-lukulaskelmat sekä maksatuksen liitteeksi uusi, virallinen energiatodistus.

Vastaus:

Hakijana on aina oltava asunto-osakeyhtiö. Rivi- ja kerrostaloissa yksittäisen asunnon omistaja ei voi hakea itse avustusta.

Vastaus:

Ei. Energia-avustusasetuksen 5 §:n mukaisesti avustusta voidaan myöntää asuinrakennuksen omistavalle yhteisölle ja pientalon omistajalle. Pykälän mukaan avustusta ei kuitenkaan voida myöntää taloudellista toimintaa harjoittavalle yhteisölle.

Avustusta ei myöskään voida myöntää taloyhtiöille, joiden osakkeista yli puolet ovat taloudellista toimintaa harjoittavat yhteisön tai yhteisöjen omistuksessa tai yhtiössä on määräävässä valta-asemassa taloudellinen toimija​. Taloudelliseksi toiminnaksi katsotaan mm. vuokraustoiminta.

Poikkeuksena ovat ARA-yhteisöt, joita koskevat omat kriteerinsä. 
Avustus ARA-yhteisöille ja kuntien vuokrataloyhtiöille
Julkaistu 5.5.2021 klo 14.29, päivitetty 6.5.2021 klo 16.43