Energiatodistusrekisterin saavutettavuusseloste

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa Energiatodistusrekisteri-palvelusta. ARA pyrkii takaamaan verkkopalvelujensa saavutettavuuden niin kuin laissa digitaalisten palvelujen tarjoamisesta edellytetään. Haluamme tarjota digitaalisia palveluja, joita mahdollisimmat monet pystyvät käyttämään.

Tämä seloste koskee Energiatodistusrekisteriä ja on julkaistu 21.9.2020. 

ARA on itse arvioinut palvelun saavutettavuuden.

Kuinka saavutettava palvelu on?

Tämä palvelu täyttää osittain saavutettavuusvaatimukset. Palvelun puutteet kuvataan tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Sisällöt tai toiminnot, jotka eivät ole saavutettavia:

  • Jotkin sivujen elementit eivät erotu tarpeeksi selkeästi taustastaan. Navigaatiossa, sivun ylälaidan linkeissä, sivun alatunnisteessa, vihreätaustaisten sisältölaatikoiden otsikoissa, vihreissä painikkeissa ja tilastokuvioissa käytetyt värit voivat olla vaikeasti havaittavia ja tehdä teksteistä vaikealukuisia joillekin palvelun käyttäjistä. (WCAG 1.4.3 Kontrasti (minimi), 1.4.11 Ei-tekstimuotoisen sisällön kontrasti)
  • Sivuston otsikkorakenne on puutteellinen. Kaikilla sisältösivuilla ei ole ohjelmallisesti määritettyä otsikkoa. Etusivulla ei ole merkittyä ensimmäisen tason otsikkoa. Otsikkotasojen yli hypätään ja jotkin otsikot on merkitty lukemisjärjestykseen nähden päin vastaiseen järjestykseen. (WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet, 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys, 2.4.1 Ohita lohkot)
  • Sivuston rakenne voi olla vaikeasti havaittava avustavan teknologian avulla. Sivun eri osat on ohjelmallisesti merkitty pääsisältöalueen sisälle (ylätunniste on erikseen määritelty), eikä kaikkien sisältöosien alussa ole ohjelmallisesti otsikoksi merkittyä sisältöotsikkoa. (WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet, 2.4.1 Ohita lohkot)
  • Hankaluuksia mobiilikäytössä ja tekstin koon suurentamisessa. Mobiililaitteilla tai pienellä näyttökoolla sivustoa käytettäessä sisällön selaamisessa on sivua vieritettävä sekä pysty- että vaakasuunnassa. Myös tekstikoon suurentaminen voi vaikeuttaa käyttöä. Jotkin tekstikappaleet ovat myös hyvin pienellä tekstikoolla. (WCAG 1.4.4 Tekstin koon muuttaminen, 1.4.10 Responsiivisuus)
  • Puutteita täyttökenttien nimilapuissa. Joidenkin lomakekenttiä (mm. energiatodistuksen haussa) ja niiden nimilappuja ei ole yhdistetty ohjelmallisesti tai nimilappu puuttuu. (WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet)
  • Yhteen kuuluvia lomake-elementtejä ei ole ryhmitelty (esimerkiksi samaan osaan kuuluvat vaihtoehdot).  Se saattaa vaikeuttaa lomakkeen rakenteen hahmottamista ruudunlukukäytössä. (WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet, 3.3.2 Nimilaput ja ohjeet).

Palvelu uudistuu vuoden 2021 alussa

Olemme parhaillaan uudistamassa palveluamme. Uusi palvelu julkaistaan vuoden 2021 alussa. Sen suunnittelussa ja kehittämisessä on alusta alkaen huomioitu digitaalisia palveluja koskevat saavutettavuusvaatimukset.

Huomasitko puutteen saavutettavuudessa?

Jos huomasit saavutettavuuspuutteen, jota ei tällä sivulla ole kuvattu, kerrothan sen meille. Ota yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: viestinta.ara (at) ara.fi

Vastaamme viestiisi niin pian kuin mahdollista. Huomaathan, että vastauksessamme voi kuitenkin kulua jopa 14 päivää.

Saavutettavuuden valvonta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo lain edellyttämien saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle.

Jos et ole tyytyväinen meiltä saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon kuluessa, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään. Siirry oikeutesi kertovalle Etelä-Suomen AVIn sivulle

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
Verkkosivut: www.saavutettavuusvaatimukset.fi
Sähköposti: saavutettavuus(at)avi.fi
Puhelinnumero: vaihde 0295 016 000

Siirry Energiatodistusrekisterin sivuille

Julkaistu 21.9.2020 klo 16.23, päivitetty 21.9.2020 klo 16.31