Ara.fi-verkkosivujen saavutettavuus

ARA pyrkii takaamaan verkkopalvelujensa saavutettavuuden niin kuin laissa digitaalisten palvelujen tarjoamisesta edellytetään. Haluamme tarjota digitaalisia palveluja, joita mahdollisimmat monet pystyvät käyttämään.

Tämä saavutettavuusseloste koskee palvelua ara.fi. Sivusto on julkaistu 7.3.2013.

Tämä seloste on julkaistu 22.9.2020.
Seloste on päivitetty 7.4.2021.

  Teemme työtä saavutettavuuden parantamiseksi

  Ara.fi-sivuston uudistusprojekti on käynnistymässä vuonna 2022. Uudistetulla sivustolla saavutettavuusvaatimukset otetaan huomioon.

  ARA on yhdessä järjestelmäntoimittajan kanssa arvioinut palvelun saavutettavuuden. Korjaamme havaitsemamme puutteet niin pian kuin mahdollista käytettävissä olevin resurssein. Otamme saavutettavuuden huomioon myös palvelua kehittäessämme.

  Olemme suunnittelemassa palvelun uudistamista vuosien 2022-2023 aikana. Huomioimme saavutettavuuden uudessa palvelussa.

   Kuinka saavutettava palvelu on?

   Tämä palvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain. Palvelun puutteet kuvataan tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

   Sisällöt tai toiminnot, jotka eivät ole saavutettavia:

   • Kaikilla kuvilla ei vielä ole kuvaavia tekstivastineita tai niitä ei ole merkitty koristeelliseksi. 
   • Sisällöissä ja liitetiedostoissa on taulukoita, joilla ei ole merkittyjä rivi- tai sarakeotsikoita tai taulukon otsikkoa.
   • Hakutoiminnoissa olevista päivämäärien täyttökentistä puuttuu nimilaput ja kaikkia kenttiä ei ole ryhmitelty ohjelmallisesti. 
   • Joissakin sisällöissä käytetään taulukkoa sisältöosien ja tekstien asettelussa.Näiden taulukoiden rakenteeseen ei ole merkitty ohjelmallisesti otsikkorivejä tai -sarakkeita. 
   • Joidenkin otsikkotasojen järjestys on päinvastainen (esimerkiksi etusivun erilaisten sisältöjen listauksissa).
   • Joissakin sisällöissä käytetyt värit eivät erotu tarpeeksi toisistaan (liitetiedostoissa, sivujen otsikoissa ja painikkeissa käytetyt värit). 
   • Sisällöissä on joitakin tekstiä esittäviä kuvia, joiden tekstivastineet ovat puutteelliset ja teksteissä käytetyt värit liian vaaleat. 
   • Sivusto-, uutis- ja tapahtumahaussa olevien aihealueen rajaustoimintojen käyttäminen ei ole mahdollista näppäimistöllä tai ruudunlukuohjelmalla. Aihealueen rajaustoiminnon avaamaa ponnahdusikkunan sisältöä ei voi käyttää, mutta ikkunasta pääsee poistumaan ohjelmallisesti peruuttamalla tehdyn toiminnon tai painamalla ikkunan "ok"-painiketta. 
   • Kaikissa linkkien linkkiteksteissä ei kerrota selkeäsi linkin tarkoitusta tai toimintaa (tiedostomuotoa, siirtymistä toiselle sivustolle).Joihinkin sisältöihin pääsee siirtymään samassa asiayhteydessä kahdesta eri linkistä. 
   • Sivuston merkkauskielessä on joitakin puutteita. 

   Liitetiedostojen saavutettavuus

   Palvelussa on paljon liitetiedostoja, jotka on julkaistu 23.9.2018 jälkeen. Niissä on seuraavia puutteita:

   • Liitteissä on kuvia ja elementtejä, joilla ei ole tekstivastinetta tai niitä ei ole merkitty koristeellisiksi. 
   • Joissain liitetiedostoissa on avustavan teknologian käyttöä hankaloittavia puutteita, kuten tyhjiä rivejä ja otsikoita, joita ei ole merkitty otsikoiksi. 
   • Kaikkien dokumenttien sisältöihin ei ole merkitty otsikoita ja joissakin merkinnöissä hypätään yli otsikkotasojen. Liitteet voivat sisältää myös taulukoita, joilla ei ole merkittyjä rivi- tai sarakeotsikoita tai taulukon otsikkoa. 
   • Excel-muotoisten lomakkeiden rakenne on monitasoinen ja voi olla hankala hahmottaa avustavalla teknologialla. Lisätietoja siitä, kuinka voit tilata saavutettavan version tarvitsemastasi lomakkeesta löytyy jäljempää sivulta.
   • Tilastotietoa sisältävissä liitteissä, laskureissa ja lomakedokumenteissa on taulukoita, joissa on yhdistettyjä soluja ja tyhjiä soluja. Tämä voi tehdä sisältöjen hahmotettavuudesta hankalaa avustavaa teknologiaa käytettäessä. 
   • Joissakin liitteissä (seminaarien ja tapahtumien esitysmateriaalit, esitykset) voi sisällön lukemisjärjestys olla sekava ja sisällön sekä sivujen otsikoiden merkitsemisessä olla puutteita. 
   • Tietosuojaselosteissa käytetään taulukkoa sisällön asetteluun. Tämä voi tehdä niistä hankalia tulkita avustavalla teknologialla. Taulukoissa ei ole otsikoksi merkittyjä soluja. 
   • Joissakin liitteissä on puutteita koodimerkinnöissä. Esimerkiksi kaikilla sisällön elementeillä ei ole oikeanlaista koodimerkintää, jolloin niitä ei voida tulkita oikein eikä niitä voi hyödyntää sisällössä liikkumiseen. 
   • Liitetiedostojen otsikoissa tai kuvituksessa käytetyt värit voivat olla liian vaaleita, eivätkä erotu tarpeeksi taustastaan. 
   • Joillakin liitetiedostoilla on epätäsmällinen otsikko. 
   • Asiakaslehtemme, ARA-viestin näköislehdet (PDF) eivät ole saavutettavia. Niitä ei voida ohjelmallisesti lukea. Sisältöjä pääsee kuitenkin lukemaan lehden verkkoartikkeleista.

   Voit pyytää tarvitsemasi liitetiedoston saavutettavassa muodossa. Ota yhteyttä sähköpostitse: viestinta.ara (at) ara.fi

   Tilastot ja saavutettavuus

   Sivuillamme on paljon tilastotietoa sekä niihin perustuvia julkaisuja, selvityksiä ja katsauksia. Ne sisältävät tilastokuvioita, joiden sisällöt pyritään esittämään myös numeerisena tietona tekstissä tai kuvion yhteydessä olevissa liitetiedostoissa datataulukkona.

   Jos et pysty tulkitsemaan tarjolla olevia datataulukoita ohjelmallisesti, lähetä meille sähköpostia ja pyydä tarvitsemiasi tietoja. Voit lähettää tilastoasioissa sähköpostia osoitteeseen: tietopalvelut.ara(at)ara.fi

   Lomakkeet ja saavutettavuus

   Olemme siirtymässä lainojen ja avustusten haussa enenevissä määrin verkkoasiointiin. Jatkossa siis suurinta osaa tuista ja avustuksistamme voi hakea suoraan verkkopalveluissamme. Näitä verkkoasiointiin siirtyviä tukia ja avustuksia koskevat, ladattavat lomakkeet korjaamme saavutettavampaan muotoon tiedostojen päivitysten yhteydessä ja ladattavat versioita päivitetään niin kauan, kunnes niiden hakeminen on digitalisoitu. 

   Tietyistä avustuksista tarjoamme myös jatkossa verkkohaun lisäksi ladattavassa muodossa olevia hakulomakkeita (esim. henkilöasiakkaiden avustukset). PDF-lomakkeita on tarjolla niistä avustuksista, joita ei voi hakea verkkoasioinnissamme.

   Jos et pysty käyttämään verkkoasiointia tai sivuillamme tarjolla olevia ladattavia lomaketiedostoja esim. ruudunlukuohjelmalla, voit pyytää meiltä saavutettavaa versiota lomakkeesta. Lähetä sähköposti, jossa kerrot minkä lomakkeen tarvitset saavutettavassa muodossa, Tuula Ritarannalle. Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ara.fi.

   Saavutettavuusvaatimukset eivät koske tiettyjä sisältöjä

   Sivustolla on sisältöä, jota saavutettavuusvaatimukset eivät koske. Tällaisia sisältöjä ovat:

   • Tiedostot, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018 ja jotka eivät koske asiointia kanssamme.
   • ARAn YouTube-kanavalla ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita. Osassa videoista puuttuu tekstitys ja osasta myös ääniraita.
   • Kartta-aineistot: tonttihintoihin liittyvät kartat PDF-muodossa. Nämä aineistot eivät liity navigointiin. Tiedostot eivät ole saavutettavia, mutta niiden esittämä sisältö on kuitenkin saatavilla alueen tonttihintoja koskevalla sivulla tekstinä.
   • Kolmannen osapuolen sisältö, jota ympäristöhallinto ei rahoita tai kehitä ja valvo.

   Huomasitko puutteen saavutettavuudessa?

   Jos huomasit saavutettavuuspuutteen, jota ei tällä sivulla ole kuvattu, kerrothan sen meille. Ota yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: viestinta.ara (at) ara.fi

   Vastaamme viestiisi niin pian kuin mahdollista. Huomaathan, että vastauksessamme voi kuitenkin kulua jopa 14 päivää.

   Saavutettavuuden valvonta

   Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo lain edellyttämien saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle.

   Jos et ole tyytyväinen meiltä saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon kuluessa, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään. Siirry oikeutesi kertovalle Etelä-Suomen AVIn sivulle

   Valvontaviranomaisen yhteystiedot

   Etelä-Suomen aluehallintovirasto
   Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
   Verkkosivut: www.saavutettavuusvaatimukset.fi
   Sähköposti: saavutettavuus(at)avi.fi
   Puhelinnumero: vaihde 0295 016 000

   Julkaistu 22.9.2020 klo 16.23, päivitetty 7.4.2021 klo 10.41