Sähköautojen latausinfra-avustukseen lisää rahaa

Uutinen 25.10.2023 klo 16.08

Hallitus on esittänyt sähköautojen latausinfra-avustukseen 9,5 miljoonan euron lisäystä tämän vuoden toisessa lisätalousarviossa. Jos eduskunta hyväksyy määrärahan, ARA voi myöntää uusia avustuksia sähköautojen latausinfraan.

Lisämääräraha on tervetullut, sillä asuinrakennusten latausinfra-avustus on ollut hyvin suosittu. Alkuperäinen avustukseen myönnetty määräraha oli 9 miljoonaa euroa, mutta 25.10.2023 mennessä avustusta on haettu ARAsta noin 14 miljoonan euron arvosta. Jos eduskunta hyväksyy lisätalousarvion, voisi ARA myöntää uusia sähköautojen latausinfra-avustuksia vielä noin 4,5 miljoonalla eurolla.

Työpaikkojen latauspisteavustuksen määrärahaa oli 25.10.2023 jäljellä noin 55 000 euroa. Avustukselle ei ole esitetty lisämäärärahaa.

Molempia latausinfra-avustuksia voi hakea ARAn verkkoasiointipalvelussa tai ARAn sivuilta ladattavalla hakulomakkeella, jonka voi lähettää sähköpostitse ARAan. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, ja avustusehdot täyttäville hankkeille myönnetään avustusta niin kauan kuin määrärahaa on jäljellä. Avustuksille ei ole esitetty jatkoa valtion vuoden 2024 talousarvioesityksessä.

Kerromme määrärahatilanteesta ja avustusten käsittelyn etenemisestä verkkosivuillamme, jotka päivitetään säännöllisesti: sähköautojen latausinfra-avustus ja sähköautojen latauspisteavustus työpaikoille.

Lisätietoja:

  • ara.fi-verkkosivut
  • puhelinneuvonta tiistaisin ja torstaisin klo 9–11: p. 029 525 0975
  • sähköpostineuvonta: korjausavustus.ara@ara.fi

Tulossa tutkittua tietoa vaikutuksista

Avustusten vaikuttavuutta arvioidaan keväällä 2023 käynnistetyssä Latausinfratukien vaikutus ajoneuvokantaan ja päästöihin eli LATAAVA-hankkeessa. Hankkeen toteuttavat Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) ja Suomen ympäristökeskus (Syke) yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, valtiovarainministeriön ja ympäristöministeriön kanssa. Hanke valmistuu keväällä 2024. Lisätietoja LATAAVA-hankkeesta (syke.fi)

Latausinfra-avustuksia jo yli 3000 kohteeseen

ARA on avustanut sähköautojen latausinfran rakentamista vuodesta 2018 alkaen. Latausinfra-avustuksia on tähän mennessä myönnetty yli 3 000 kohteeseen. Näissä on rakennettu tai rakennetaan vähintään 67 000 latausvalmiutta, ja merkittävään osaan on asennettu myös latauslaite.

Latausinfra-avustusten määrä:

  • vuosina 2018–2022: lähes 48 miljoonaa euroa
  • vuonna 2023: 10 miljoonaa euroa, lisäksi mahdollinen lisätalousarvioesityksen 9,5 miljoonaa, jolloin määrä olisi yhteensä 19,5 miljoonaa euroa