Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinto Hekan Pyhätunturintie 2:lle

Uutinen 18.1.2022 klo 15.58
Pyhätunturintie 2 Mellunmäki

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on myöntänyt Vuoden parhaat ARA-neliöt 2022 – tunnustuspalkinnon korkotukilainoitetulle uudishankkeelle, Pyhätunturintie 2, Helsinki. Kohteen omistaa Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka), ja se on valmistunut syksyllä 2021. Hanke on saanut Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen.

Vuoden parhaat ARA-neliöt tunnustuksen keskeisenä myöntämisperusteena on rakennushankkeessa osoitettu esimerkillinen kehittämisote, jossa tavoitellaan vähimmäistasoa korkeampaa laatua ja samalla elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista. Arvostamme kohteessa erityisesti arkkitehtuuria, asuntojakauman monipuolisuutta, esteettömyyttä ja tavoitetta elinkaarikestävyydestä. Arkkitehtuurinsa puolesta rakennusten voidaan nähdä jo nyt liittyvän arkkitehtuuri-ikonien harvalukuiseen joukkoon.

Pyhätunturintie 2 muodostuu kahdesta asuinrakennuksesta ja pihakannen alla olevasta autohallista. Rakennuksissa on yhteensä 107 tavallista vuokra-asunto, joiden keskipinta-ala on 53,6 m2. Toinen rakennuksista on kolmiportainen, seitsemän kerroksinen lamellitalo ja toinen kolmikerroksinen pienkerrostalo.

Kaikissa asunnoissa on lasitettu parveke ja osassa myös toinen, lasittamaton parveke. Rakennusten huoneistotyypit vaihtelevat yksiöistä viiden huoneen asuntoihin pinta-alojen ollessa välillä 32,5–91,5 m2. Pienkerrostalossa asunnot ovat kaksiota lukuun ottamatta kaksikerroksisia. Näissä asuntotyypeissä on pihatason asunnoissa niin sanottu esteetön selviytymiskerros. Lisäksi on yhteistiloina kerhotilat ja kaksi saunaosastoa ulko-oleskelutiloineen.

Pyhätunturintie 2 on Mellunmäessä täydennysrakentamishanke, jolla on asumisen vetovoimaa lisäävä merkitys Helsingin mittakaavassa katsoen hieman etäämmällä ruuhkaisimmista keskustapalveluluista. Tontti sijaitsee Mellunmäentie varrella useiden linja-autoreittien varrella. Puotilan metroasema, Itäkeskus ja Rastila sijaitsevat muutaman kilometrin päässä. Kaava-alue rajautuu Mustavuoren luonnonsuojelualueeseen sekä laajempaan yhtenäiseen vihervyöhykkeeseen.

Kohteen pääsuunnittelija on arkkitehti, professori Rainer Mahlamäki Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:stä. Rakennuttamisesta on vastannut Helsingin kaupungin Asuntotuotanto (Att). Rakennuttamisesta on vastannut Helsingin kaupungin Asuntotuotanto (Att). Kohteen pääurakoitsijana toimi Skanska Talonrakennus Oy. Urakka on kilpailutettu.

Pyhätunturintie 2 Mellunmäki ilmakuva
Kohde koostuu 7- ja 3-kerroksisista asuinrakennuksista.

Pyhätunturintie 2 numeroina:

 • 2 asuinrakennusta, joissa
 • 107 vuokraasuntoa
 • keskipintaala 53,6 m2
 • asuntojen keskimääräinen vuokra neliöltä kuukaudessa on 13,51 euroa
 • liiketiloja kaksi, noin 100 m2
   
 • pitkäaikainen korkotukilaina noin 22,8 miljoonaa ja
 • noin 1,1 miljoonaa euroa käynnistysavustusta
 • kohteen rakennuskustannukset ovat noin 3 700 €/asm²
 • kohteen hankintaarvo on noin 4 200 €/asm²

Heka on vuosittaisessa asuntotuotannossa mitaten merkittävin kohtuuhintaisten ARA-vuokra-asuntojen toteuttaja, edistäjänä ja ylläpitäjä.

 
 

Vuoden parhaat ARA-neliöt – tunnustuspalkinto

Tunnustuspalkinto on myönnetty vuodesta 2017 alkaen vuosittain yhdelle ARAn rahoittamalle uudisrakentamis- tai perusparantamiskohteelle. Palkinnon saavan kohteen valitsee ARA.

Palkintona on ”Vuoden ARA-neliö”, palkitun rakennuksen seinään kiinnitettävä laatta. ARA valitsee palkinnon tekijäksi vuosittain nuoren taiteilijan tai muotoilijan. Tämän vuoden palkintolaatan on suunnittelut ja toteuttanut LAB-muotoiluinstituutista, sisustusarkkitehtuurin opiskelija, muotoilija Netta Kandelin.

Palkinto jaetaan vuosittain tammikuussa pidettävän ARA-päivän yhteydessä, tänä vuonna 18.1.2022.

Kuvat: Arno de la Chapelle


Kurkkaa Hekan Pyhätunturintie 2 esittelyvideo:

 

Lisätietoja:

Vesa Ijäs, yliarkkitehti, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA), p. 050 565 1935,

Jaana Närö, toimitusjohtaja, Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka), p. 040 689 0995