ARA myöntää energia-avustuksia myös vuonna 2023

Uutinen 21.12.2022 klo 9.19

ARA avustaa energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita vuonna 2023 lähes 100 miljoonalla eurolla. Avustuksen ehdot säilyvät ennallaan. 

Vuodesta 2020 lähtien avustusta on myönnetty tähän mennessä yhteensä 145 miljoonaa euroa, valtaosa, 135 miljoonaa euroa, avustuksesta on myönnetty asuntoyhtiöille ja ARA-yhteisöille. Yhteensä hakemuksia on tullut reilut 4 200 kappaletta. Avustus on vauhdittanut erityisesti öljylämmityksestä luopumista, lämpöpumppujen ja lämmöntalteenottojärjestelmien asentamista, ikkunaremontteja ja vedensäästötoimia.

Hektinen vuosi energia-avustusten myöntämisessä

"Vuosi 2022 on ollut ARAn energia-avustusten myöntämisessä todella hektinen, kun avustushakemuksia on tullut runsaasti kevään ja syksyn aikana”, ryhmäpäällikkö Sami Turunen ARAsta kertoo. Käytössä ollut 70 miljoonan määräraha on jo lähes kokonaan käytetty.

Energia-avustuksen jatkuminen vuodelle 2023 mahdollistaa merkittävän määrän uusia energiatehokkuutta parantavia hankkeita. "On hienoa, että taloyhtiöt ja henkilöhakijat ovat aktiivisesti korjaamassa asuntojaan energiatehokkaammiksi", Turunen toteaa.

Energia-avustuksia voivat hakea kerros- ja rivitaloyhtiöt, valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja omistavat yhteisöt, joille myönnetään perusparannuskorkotukilainaa sekä omakoti-, pari- ja ketjutalojen omistajat. Avustusta voi saada kaikenikäisiin rakennuksiin, jopa tuhansia euroja asuntoa kohden.

Avustusta voidaan myöntää monenlaisiin asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin ja toimiin, esimerkiksi lämmitystaparemontteihin, lämmöntalteenottojärjestelmiin, kiinteistöautomaatioon, julkisivujen ja yläpohjan lämmöneristykseen, ylilämpenemistä estävään aurinkosuojaukseen, vettä säästäviin toimenpiteisiin sekä järjestelmien säätöön.

Avustuksen saamisen ehtona on, että korjaushanke parantaa koko rakennuksen energiatehokkuutta vähintään asetuksessa mainitun määrän, mikä on rakennusluokasta riippuen 20 % tai 30 % enemmän kuin korjaamista koskevat säädökset yleensä edellyttäisivät. Monesti tarvitaan useita toimenpiteitä, jotta rakennuksen energiatehokkuus paranee riittävästi.

LUE lisää ympäristöministeriön tiedotteesta