Suositun energia-avustuksen määräraha lopussa vuodelta 2021

Uutinen 24.8.2021 klo 11.16

ARAn myöntämä energia-avustus on ollut niin suosittu, että 40 miljoonan euron määräraha on tältä vuodelta käytetty loppuun. Uusia avustushakemuksia otetaan kuitenkin vastaan, sillä viimeistään vuoden 2022 alusta voidaan myöntää uusia avustuksia.

Nyt odotamme tietoa ympäristöministeriöstä, saadaanko avustukselle lisämäärärahaa vielä tänä vuonna. ARAn verkkosivuilta voi seurata määrärahatilannetta.  Uusia avustushakemuksia voi lähettää normaalisti.

Esikäsittelemme saapuneet avustushakemukset seuraavaa määrärahaa varten. Toivomme, että hakijat vastaavat selvityspyyntöihin normaalisti, jotta voimme myöntää avustusta mahdollisimman pian uuden määrärahan saatuamme, viimeistään ensi vuoden alussa. Avustusmäärärahaa vuodelle 2022 on 40 miljoonaa euroa.

Energia-avustusta myönnetään korjaustoimenpiteisiin, jotka ovat syntyneet avustushakemuksen jättämisen jälkeen. Henkilöasiakkaat ja taloyhtiöt voivat aloittaa avustuksen kohteena olevat työt hakemuksen jättämisen jälkeen eli töiden aloittamiseksi ei tarvitse odottaa avustuspäätöksen saamista. Avustuksen hakija voi aloittaa toimenpiteet omalla riskillä sen jälkeen, kun avustushakemus on saapunut ARAan. ARA kuitenkin suosittelee, että toimenpiteet aloitetaan vasta kun avustushakemukseen on saatu myönteinen päätös.

ARA-yhteisöjen ja kuntien vuokrataloyhteisöjen osalta energia-avustuksen ja korkotukilainan hakemukset käsitellään samanaikaisesti. Pääsääntöisesti saapuneille hakemuksille on varattuna korkotukilainan lisäksi myös energia-avustuksen myöntövaltuus, joten myöntövaltuuden loppuminen ei vielä kosketa kaikkia ARA-yhteisöjen ja kuntien vuokrataloyhteisöjen hakemuksia. Elokuusta 2021 alkaen uudet saapuvat hakemukset jäävät odottamaan mahdollista lisämäärärahaa tai seuraavan vuoden määrärahaa. ARA-yhteisöjen ja kuntien vuokrataloyhtiöiden osalta avustuksen kohteena olevia töitä ei saa aloittaa ennen hyväksyttyä avustus- ja korkotukilainapäätöstä.

Energia-avustusta myönnetään asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin vuosina 2020–2022. Tammi-elokuun 2021 aikana ARAssa on käsitelty yli 1500 energia-avustushakemusta. LUE LISÄÄ energia-avustuksesta