70 vuotta takana – ARA-päivä luotasi tulevaisuutta

Uutinen 23.1.2019 klo 15.59

Valtio on tukenut 70 vuoden kuluessa yli miljoonan asunnon rakentamista. "ARA on täyttänyt hyvin yhteiskunnallisen roolinsa asumisen kehittäjänä ja edelläkävijänä”, ministeri Kimmo Tiilikainen sanoi.

ARA-päivä veti jälleen Marina Congress Centerin salin täydeltä osallistujia. ARAn 70-vuotisjuhlavuonna etsittiin vastauksia siihen, miten yhteiskunta voisi vaikuttaa niin, että kaikilla olisi mahdollisuus hyvään asumiseen.

ARApäiva_salia

 

Kimmo Tiilikainen avasi tilaisuuden kokoamalla päättymässä olevan vaalikauden saldoa: ilmastonmuutos ja kestävän kaupungistumisen edistäminen ovat nousseet kauden aikana keskeisiksi teemoiksi. ARA sai kiitosta hyvin sujuneesta yhteistyöstä ja siitä, että ”ARA on täyttänyt hyvin yhteiskunnallisen roolinsa asumisen kehittäjänä ja edelläkävijänä”. ARAn puolelta voimme sanoa, että on ollut ilo tehdä yhteistyötä ministerin kanssa, joka on aidosti kiinnostunut asumisesta ja uuden kehittämisestä! SIIRRY PÄIVÄN ESITYKSIIN)
 

ARApv_tiilikainen_linden
Ministeri Kimmo Tiilikainen kiitti ARAa hyvin sujuneesta yhteistyöstä.
ARA-päivän paneeli
Peter Nymanin vetämään asuntopoliittiseen paneeliin osallistuivat Antti Kurvinen (kesk.), Harri Jaskari (kok.), Pia Viitanen (SDP) ja Satu Hassi (vihr.).

Pitkäjänteistä asuntopolitiikkaa

Peter Nymanin vetämään asuntopoliittiseen paneeliin osallistuivat kansanedustajat Antti Kurvinen (Keskusta), Pia Viitanen (SDP), Satu Hassi (Vihreät) ja Harri Jaskari (Kokoomus). Poliitikot olivat yksimielisiä siitä, että tarvitaan pitkäjänteistä, kahden vaalikauden mittaista asuntopolitiikkaa. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan asuntopolitiikan linjaukset viime syksyltä saivat muutenkin kannatusta. Yksimielisiä oltiin myös asunnottomuustyön tärkeydestä, mutta mielipiteet erosivat odotetusti esimerkiksi siinä, kuinka paljon julkisen vallan tulisi osallistua asuntotuotantoon.

Myös yleisö sai osallistua mielipiteiden vaihtoon äänestämällä viestiseinän kautta. Yleisön mielestä esimerkiksi valtiolla ja kunnilla tulisi olla nykyistä vahvempi rooli asuntopolitiikassa.

Yleisö esitti viestiseinällä myös ehdotuksen ARAn uudeksi sloganiksi: Let’s make ARA great again!
 

ARApv_kahvitauko

ARApv_aulaa ARApv_JassQuartet

OsallistujatP19

ARAov_leivos 

Tulevaisuudenuskoa Sari Sairaanhoitajalle ja Pekka Poliisille

ARAn ylijohtajan, Hannu Rossilahden, mukaan hyvä yhteiskunta panostaa eri tavoin perusasioihin ja oikeuksiin niin, että kaikilla olisi hyvä olla ja elää. Tästä hyvänä esimerkkinä 70 vuotta sitten ensimmäisen kerran myönnetyt aravalainat, joiden avulla tuhannet suomalaiset pääsivät helposti käsiksi omaan asuntoon. Aravalainat lopetettiin 2000-luvulla.

Entä tänään? Pieni- ja keskituloiset on unohdettu niin meillä kuin muuallakin. Taloudellinen ja sosiaalinen hyvinvointi heikkenee ja usko politiikkaan on murenemassa ja ääriliikkeet ovat saaneet jalansijaa kaikkialla.

Rossilahti suhtautuu kriittisesti uusliberalistien väitteeseen, jonka mukaan vapaasti toimivat markkinat tuovat parhaan tuloksen siis edullisimmat hinnat: ”Eikö ole erikoista, että pieni- ja keskituloinenkaan ei enää nykyään monestikaan voi hankkia tuloillaan omistusasuntoa lainoitusjärjestelmän turvin, mutta hänellä on varaa samoilla tuloilla maksaa toiselle vuokraa samasta asunnosta ja vaurastuttaa parempiosaista”. Asuntokysymystä halutaan ratkaista vain vuokratukijärjestelmän turvin – seurauksena esimerkiksi asumistukimenojen hurja kasvu.

Rossilahti haastoi kevään eduskuntavaaleihin käyviä puolueita ottamaan tavoitteeksi asuntopolitiikan, jolla lisätään kohtuuhintaisia asumisvaihtoehtoja. Näin luotaisiin tulevaisuudenuskoa keskiluokalle, Sari Sairaanhoitajalle ja Pekka Poliisille. Keskiluokan hyvinvoinnilla on ennenkin edistetty vakaata yhteiskunnan kehitystä. SIIRRY PÄIVÄN ESITYKSIIN)

Puukuokka 1-3 – Vuoden parhaat ARA-neliöt 2019

ARA-päivän kohokohtia on Vuoden parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnon julkaiseminen. Vuoden 2019 palkinnon sai kolmen puukerrostalon Puukuokka Jyväskylän Kuokkalassa. Talot ovat valmistuneet 2014–2018.

Puukuokka edustaa uutta luovaa puukerrostaloarkkitehtuuria, sen rakentamisessa on kehitetty uusia tekniikoita ja se on ensimmäisiä Lakea Oy:n omaksi-rahoitusmallilla toimivia kohteita.

LUE LISÄÄ: Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinto Lakea Oy:n Puukuokalle

Mantila
Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila estteli Puukuokaa.
Lassila
Arkkitehti Anssi Lassilan perustama arkkitehtitoimisto OOPEAA on suunnitellut Puukuokan lisäksi muutakin puuarkkitehtuuria.
Uusnäkki Antti
Taiteilija Antti Uusnäkki on suunnitellut vuoden 2019 ARA-neliön.
Palkinnonsaajat
ARAn Hannu Rossilahti ja Vesa Ijäs luovuttivat tunnustukset.

 

KAIKKI ARA-PÄIVÄN PUHEET JA PANEELI VIDEOTALLENTEINA TÄÄLLÄ