Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinnon sai Espoon Asunnot Oy:n Magneettikatu 14

Uutinen 16.1.2018 klo 14.00

Espoon Asunnot Oy:n kohde Magneettikatu 14 on palkittu Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinnolla. Kohde edustaa poikkeuksellisen näyttävää arkkitehtuuria, laadukasta ja kestävää rakentamista sekä elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista. Tunnustus luovutettiin ARA-päivän yhteydessä 16.1. 2018.

Espoon Saunalahdessa sijaitseva Magneettikatu 14 on 115 vuokra-asunnon kiinteistö ja hieno esimerkki siitä, miten rakennuksen voi suunnitella ja toteuttaa laadukkaasti myös ARA-kohteena. Rakennuskustannukset olivat 3154 €/asm2 (sis. alv.). Kohteen alkuvuokra on 12,30 €/asm2.

Elinkaareltaan kestävää

Rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä kertoo, että Espoon Asunnot Oy painottaa uudistuotannossaan elinkaarikestävyyttä: ”Rakennuksen suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa elinkaariasiat ovat keskeisellä sijalla. Suosimme tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä, huoltovapaa elinkaari ja joiden korjaus on helppoa sekä edullista.”

”Rakennuttajana arvostamme myös ajatonta arkkitehtuuria. Se sopii hyvin kestävän rakentamisen tavoitteeseemme ja on useimmiten myös helposti ylläpidettävää”, Pirjo Räihä toteaa.
 
Magneettikatu 14 koostuu kolmesta kuusikerroksisesta rakennuksesta.

Arkkitehtonisessa toteutuksessa on onnistuttu yksinkertaisin tehokeinoin luomaan moderni, mutta samalla ajaton lopputulos. Kahden pistetalon väliin jäävän kaarevan talon pyöreälinjaisuus on otettu osaksi myös sisäpihan puolen julkisivuarkkitehtuuria, jossa rakennuksen nurkkien pyöristetyt linjat yhdessä valkoisen rappauksen kanssa henkivät funktionalistista ajattomuutta.

Kohtuuhinnalla laadukasta

”Onnistuneesta urakkakilpailusta huolimatta hinnan saaminen ARA-rajoihin oli haastavaa”, Pirjo Räihä kertoo. ”Onnistumisen edellytyksenä ja takeena on ollut hyvä suunnittelu- ja toteutustiimi sekä niiden välillä toimiva yhteistyö”.

Kaava määräsi Magneettikadun kohteessa tarkasti sekä julkisivun muodon että materiaaleja. Hintahaastetta lisäsi pihakannen alainen autohalli, josta aiheutui merkittäviä lisäkustannuksia.

Kaikissa Espoon Asuntojen kohteissa kiinnitetään huomiota yhteistilojen suunnitteluun. Magneettikadun kohteessa erityisesti saunatilat ovat viihtyisät.

 

Magneettikatu14_lamellitalo

 

Magneettikatu 14, Saunalahti, Espoo:

 • Rakennuttaja: Espoon Asunnot Oy
 • Kohteen kokonaishankinta-arvo on 23 milj. euroa (3999 €/asm2, sis. alv.)
 • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy
 • Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Jonecon Oy
 • Pääurakoitsija: Lujatalo Oy
 • Julkisivut: paikallamuuratut ja pääosin rapatut
 • Välipohjat: paikallavaletut
 • Kantavat seinät: betonielementtejä
 • Kokonaiskerrosala: 9 480 k-m2
 • Asuntoala: 5 754 asm2, 115 asuntoa
 • Yhteistiloja, lämmintä tilaa 1 800 m2
 • Autohalli: 2 230 m2
 • Kestävä Kivitalo -palkinto 2017

 

Magneettikatu14_näkymä Kauklahden
Magneettikatu14_yleisnäkymä
 

Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinto

Valtion tukema asuntotuotanto on ollut jo vuosikymmenien ajan asumisen ja asuntorakentamisen kehittämistyön suunnannäyttäjä. Tuettaessa rakentamista yhteiskunnan taholta, on asunnoille ja rakennuksille voitu asettaa myös vaatimuksia. Samalla normit ja ohjeet ovat kehittyneet vastaamaan aikakautensa käsitystä hyväksyttävästä rakentamistavasta ja vähimmäislaatutasosta. Yleisesti tunnettu tosiasia kuitenkin on, että normien edellyttämästä minimitasosta on tullut toteutuksessa myös maksimitaso.

ARA-kohteiden halutaan myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä toimivan esimerkkeinä suomalaiselle asuntorakentamiselle. On toivottavaa, että hankkeeseen ryhtyvät ja heidän valitsemansa suunnittelijat tavoittelevat ARA-kohteissa vähimmäistasoa korkeampaa laatua. Tämän tavoitteen esillä pitämiseksi ja saavuttamiseksi ARA on perustanut asuntorakentamisen laatupalkinnon, Vuoden parhaat ARA-neliöt. Palkinto myönnetään yhdelle ARAn rahoittamalle uudisrakentamis- tai perusparantamiskohteelle. Palkinnon saavan kohteen valitsee ARA.

Palkinnon keskeisenä myöntämisperusteena on hankkeessa osoitettu esimerkillinen kehittämisote, jossa tavoitellaan ”vähimmäistasoa korkeampaa laatua” ja samalla elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista.

Ensimmäisen kerran tunnustus myönnettiin vuonna 2017. Tuolloin palkinnon sai Setlementtiasunnot Oy:n Sukupolvien kortteli Helsingin Jätkäsaaressa.

Palkintona on Vuoden ARA-neliö, palkittuun rakennukseen kiinnitettävä laatta, jonka suunnittelee nuori suomalainen taiteilija. Ensimmäisen ARA-neliön suunnitteli Samuli Alonen ja vuoden 2018 neliön Suvi Forssén.

ARAneliö2018
Vuoden 2018 ARA-neliö on valettu pronssista. Sen on suunnitellut ja toteuttanut nuori suomalainen taiteilija ja kuvanveistäjä Suvi Forssen.

Lisätietoja:

Vesa Ijäs, kehittämisjohtaja, ARA, p. 029 525 0868
Pirjo Räihä, rakennuttamisjohtaja, Espoon Asunnot Oy, p. 040 533 0021