Suomen suurin Joutsenmerkki-talo harjakorkeudessa

Uutinen 27.3.2018 klo 12.30

Suomen suurin Joutsenmerkki-talo Vantaalla rakennetaan täyttämään pohjoismaisen Joutsenmerkin ympäristökriteerit. Taloon valmistuu 127 kohtuuhintaista ARA-vuokrakotia.

Joutsenmerkki-rakentamisessa korostetaan elinkaariajattelua. Joutsenmerkin saadakseen kiinteistön on oltava energiatehokas ja siinä on kiinnitettävä erityistä huomiota sisäilman puhtauteen; käytettyjen rakennusmateriaalien on oltava turvallisia ja terveellisiä. Myös jätehuoltoon on panostettava. Joutsenmerkki-talon työmaallakin kierrätetäänkin peräti 80 prosenttia kaikesta rakennusjätteestä.

Joutsenmerkin 6 keskeistä vaatimusta:

  1. Uusiutuvia, kierrätettyjä ja kestäviä raaka-aineita koskevat vaatimukset
  2. Tiukat kemikaalivaatimukset
  3. Resurssien ja energian rajoitettu käyttö
  4. Laatuvaatimukset ja käyttöikä
  5. Tuotteen suunnittelua, purkamista ja korjattavuutta koskevat vaatimukset
  6. Optimaalista jätteiden käsittelyä koskevat vaatimukset
Joutsenmerkki_ministeri tiilikainen
Asukkaille terveellinen, turvallinen ja kohtuuhintainen, kuvasi ministeri Tiilikainen Joutsenmerkki-taloa.

Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen on hyvin kiinnostunut Joutsenmerkki-rakentamisesta, joka edistää myös kiertotaloutta. ”Joutsenmerkki-hankkeessa korostuu asukkaiden terveellinen, turvallinen ja kohtuuhintainen asuminen”, ministeri korosti työmaalla järjestetyssä esittelytilaisuudessa 26.3. Hän kysyi myös, milloin Joutsenmerkki-rakentamisesta tulisi Suomessa valtavirtaa?

Vantaan Hakunilaan, osoitteeseen Kaskelantie 1 valmistuvan kiinteistön rakentaa NCC Building, ja se valmistuu Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiö VAV Asunnot Oy:n omistukseen. Kiinteistö on osa VAV:n ja NCC:n ja pidempään jatkunutta yhteistyötä ympäristöystävällisen rakentamisen saralla. Yhtiöt toteuttivat vuoden 2015 asuntomessuille Kivistöön luonnonvaratasapainoisen Opaali-kerrostalon, jossa rakentamisen hiilijalanjälki saatiin laskettua viidenneksen vastaavaa normitaloa pienemmäksi.

ARA hankkeessa mukana alusta alkaen

Kiinteistön rakentamiseen on käytetty ARAn pitkää korkotukilainaa. ARA on myös ollut kehittämisrahalla mukana konseptin kehittämisessä ja jatkona ARA rahoittaa tästä sekä kolmesta muusta kohteesta tehtävää hiilijalanjälkilaskentaa. Tulokset julkaistaan kesänkorvalla.

Joutsenmerkki-taloa esitellään tarkemmin ARAn Yhdyskuntien uudistaminen laivaseminaarissa marraskuussa 2018.

Lue lisää: Joutsenmerkin vaatimuksia rakennustuotteille

Joutsenmerkkitalo
Joutsenmerkki-talo, Kaskelantie 1, Vantaa.