Vuoden Parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinto Sukupolvienkorttelille

Uutinen 19.1.2017 klo 15.00

ARA on myöntänyt Vuoden Parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnon Sukupolvienkorttelille Helsingin Jätkäsaaressa. Korttelin yhteisöllisyyttä korostava konsepti edustaa uutta ajattelua Suomessa. Tunnustus annettiin ARA-päivässä Helsingissä 19.1.

 

 

Sukupolvienkortteli

Nyt ensimmäisen kerran annettu tunnustus myönnetään jatkossa vuosittain yhdelle ARAn rahoittamalle uudisrakentamis- tai perusparantamiskohteelle. Keskeisenä myöntämisperusteena on hankkeessa osoitettu esimerkillinen kehittämisote, jossa tavoitellaan ”vähimmäistasoa korkeampaa laatua” ja samalla elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista. ARA valitsee tunnustuksen saavan kohteen.

Sukupolvienkorttelin keskeinen toimija on Setlementtiasunnot Oy, joka on rakennuttanut kortteliin vuokra-asuntoja ARAn korkotukilainalla sekä eri kerroksiin hajasijoitettuja asuntoja liikuntaesteisille henkilöille.

Korttelikokonaisuudesta HOASin opiskelija-asuntokohde on valmistunut ensimmäisenä, vuoden 2016 alussa. Kohteeseen on käytetty ARAn investointiavustusta ja korkotukilainaa.

Asuntosäätiön osuus, As Oy Hyväntoivonpuisto, sisältää puolestaan Hitas-säännösteltyjä omistusasuntoja.

Korttelin arkkitehtisuunnittelun on tehnyt arkkitehti Mari Matomäki (Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy), ja rakennusurakoinnin ovat toteuttaneet NCC Rakennus Oy (Asuntosäätiö ja Setlementtiasunnot) ja Skanska Talonrakennus Oy (HOAS).

Koko kortteli valmistuu lopullisesti vuoden 2017 helmikuussa

Sukupolvienkortteli joulukuussa 2016
Sukupolvienkortteli joulukuussa 2016 © Mika Pajo

Edelläkävijä yhteisöllisyyden rakentamisessa

Ainutlaatuiseksi ja Vuoden Parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnon arvoiseksi, korttelin tekee sen yhteisöllisyyttä korostava ja suomalaisittain harvinainen konsepti sekä kohteen poikkeuksellisen huolellisesti mietityt yhteistilat. Ne sijaitsevat pääosin Setlementtiasuntojen kohteessa, mutta palvelevat koko korttelin asukkaita.

Kortteli toteuttaa ajatusta laajennetusta kodista, jossa asukas voi hyödyntää kattavia yhteisiä tiloja, kuten pesulaa, aulan kahvilaa ja oleskelutiloja sekä kuntopolkunakin toimivaa sisäkatua. Yhteistilat on suunniteltu siten, että ne houkuttelevat spontaaniin kanssakäymiseen. Korttelin asukkaille tarjotaan myös yhteisöllisyyskoordinaattorin palveluja.

Yhteisöllisen konseptin kehittämisestä ARA haluaa kiittää erityisesti Setlementtiasuntojen toimitusjohtajaa, Kimmo Rönkää, joka on toiminut konseptin keskeisenä kehittäjänä vuosien ajan.

”Valtion tukema asuntotuotanto on ollut jo vuosikymmenien ajan asumisen ja asuntorakentamisen kehittämistyön suunnannäyttäjä. ARA-kohteiden halutaan toimivan myös tulevina vuosina esimerkkeinä suomalaiselle asuntorakentamiselle”, ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti toteaa.

Palkittu kohde saa Vuoden ARA-neliö -laatan, joka voidaan kiinnittää palkittuun rakennukseen.

 

Yhteistiloja
Yhteistilat © Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy