Mobiilisovellus asuinkerrostalon yhteistilojen esteettömyyden itsearviointiin

Uutinen 13.3.2017 klo 13.33

ARA on tuottanut Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEn ja Kiinteistöliiton kanssa yhteis­työssä mobiili­sovelluksen asuinkerrostalojen esteettömyyden itse­arviointiin.

Sovelluksella talon isännöitsijä, hallitus, osakkaat ja asukkaat voivat arvioida itse ulko­alueiden ja yhteisten sisätilojen esteettömyyttä. Sovelluksen käyttäjä, eli arvioija, voi jakaa tekemäänsä esteettömyys­arviointia sovelluksen kautta muiden asukkaiden kanssa, ja he kaikki voivat osallistua arviointiin myös yhtäaikaisesti. Arvioijat vastaavat arviointikysymyksiin, vertaavat havaintojaan, tallentavat mittaustuloksia, ottavat valokuvia ja kirjoittavat kommentteja. Mittaustuloksen kirjaamisessa voidaan hyödyntää myös mobiililaitteen sisäisiä mittaus­antureita, kuten valovoimamittari ja kaltevuusmittari. Sovelluksen käyttäminen on ilmaista, mutta käyttäjäksi täytyy rekisteröityä. Se tapahtuu arviointikohteen lisäämisen yhteydessä joko suoraan sovelluksesta tai palvelun verkkosivulta: www.itsearviointi.fi/

Mobiilisovelluksen etuna on, että se ei edellytä jatkuvaa Internet-yhteyttä arvioinnin aikana, joten arviointia voi jatkaa myös tieto­liikenne­yhteyden katvealueella. Kaikki arviointitulokset ja kohteesta otetut valokuvat tallentuvat ensin mobiililaitteelle, josta ne tallennetaan pilveen, kun internetyhteys on käytettävissä. Arviointiraportti tuotetaan pilvipalveluun tallennetuista tiedoista ja se on hyvänä apuna taloyhtiön esteettömyys­parannuksille ja soveltuu myös liitteeksi ARA-esteettömyysavustusta haettaessa. Sovellus on saatavissa Android-laitteille ja verkkoversiona. iOS-versio (iPhone/iPad) julkaistaan kevään aikana.

Sovelluksen tavoitteena on:

  • tuottaa tietoa asuinkerrostalojen esteettömyydestä,
  • lisätä esteettömyydestä ja ikääntyvien asumisoloista käytävää keskustelua,
  • herättää tarve ammattilaisen tekemään asuinkerrostaloyhtiön esteettömyyskartoitukseen,
  • toimia herätteenä asuinkerrostalon esteettömyysparannuksille ja
  • edistää esteettömyyden toteutumista asuinkerrostaloyhtiöissä.

Sovelluksessa on hyödynnetty Invalidiliiton ESKEH-menetelmää, jonka sisältöä on rajattu kiinteistön esteettömyyden itsearviointi­kortin (KIPI-kortti) mukaisesti.

Sovelluksen on toteuttanut ohjelmistoyhtiö Eventizer Oy, jolla on kokemusta sekä ESKEH-menetelmästä että rakennusalan tarkastus­sovelluksista. Esteettömyyden itsearviointisovellus perustuu yhtiön Provepad-palveluun (www.provepad.fi), jolla voidaan tuottaa helppokäyttöisiä mobiileja tarkastus­sovelluksia eri toimialoille.


Lisätietoja:  Jari Virta, Kiinteistöliitto; Marika Norlund, Invalidiliiton Estettömyyskeskus; Jari Heinonen, Eventizer Oy