EFL:n kevätkonferenssi toi eurooppalaiset asiantuntijat ARAn vieraiksi Helsinkiin

Uutinen 23.5.2016 klo 15.25

ARA ja European Federation for Living -yhteisö (EFL) järjestivät kevätkonferenssin Helsingissä toukokuussa. Konferenssi kokosi yhteen yli 70 asumisen ammattilaista kymmenestä Euroopan maasta. Teema oli esteetön asuminen, ja sen lisääntyvä tarve ikääntyvässä Euroopassa.

Pääpuhujiksi oli kutsuttu professorit Jarmo Suominen (Aalto-yliopisto, MIT, Tongji University, Shanghai), Anthea Tinker (Kings College, Lontoo) ja Markku Hedman (Tampereen teknillinen yliopisto) sekä johtaja Jarmo Linden ARAsta.

Professorit puhuivat esteettömyyden teemoista kukin omista lähtökohdistaan: Suominen palvelumuotoilusta, Tinker ikäystävällisistä kaupungeista ja Hedman esteettömän asuntosuunnittelun uusista ratkaisuista. Jarmo Linden esitteli suomalaista asuntopolitiikkaa ja ARAn roolia. Suomen malli herättikin kuulijoissa runsaasti kiinnostusta. Päivän päätteeksi vierailtiin keväisessä Porvoossa ja illastettiin Haikon kartanossa.

Konferenssiohjelmaan kuului myös tutustumiskohteita Setlementtiasuntojen asuntokohteisiin Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa. Työpajoissa pohdittiin mm. pakolaisten asuttamisen mukanaan tuomia uusia haasteita.

Konferenssi huipentui Wanhassa Satamassa järjestettyyn juhlaillalliseen, jossa jaettiin EFL Accessible housing –opiskelijakilpailun palkinnot. Tilaisuudessa kuultiin Kynnys ry:n Kalle Könkkölän ajatuksia herättävä puheenvuoro esteettömyyden merkityksestä, sekä nähtiin arkkitehtiopiskelijoiden ansiokkaista töistään tekemät videoesittelyt.

Osallistujilta saadun palautteen mukaan konferenssi oli erittäin onnistunut. Helsinki ja Porvoo näyttivät parhaat puolensa upeassa kevätsäässä. Ohjelma oli monipuolinen ja inspiroiva, mutta pitkistä päivistä huolimatta aikaa oli myös vapaamuotoiselle ajatustenvaihdolle, joka synnytti runsaasti uusia ideoita ja yhteistyökuvioita.

EFL-kevätkonferenssi, Porvoo
Konferenssivieraat Porvoossa. © Jukka Kullberg
EFL_jätkäsaaraari_setlem
Konferenssiohjelmassa oli myös tutustumista kohteisiin Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa.
EFL-palkintojenjakotilaisuus
Konferenssi huipentui palkintojenjakotilaisuuteen, jossa kilpailutöiden parhaimmistoa nähtiin videoesityksinä. © Timo Blomqvist