Yhdyskuntia uudistamalla lisää asuntoja pääkaupunkiseudulle

Uutinen 8.10.2015 klo 14.13

Monipuolisen yhdyskuntien uudistamisen hyviin esimerkkeihin tutustuttiin kiertoajelulla, johon osallistuivat maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, ARAn johtoa ja asiantuntijoita sekä Helsingin ja Vantaan asumisen ja kaavoituksen kehittämisestä vastaavia tahoja. Yhteisenä haasteena on, miten pääkaupunkiseudulle saataisiin täydennysrakentamalla lisää kipeästi tarvittavia asuntoja.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki kertoi, että Helsingissä on lähdetty aktiivisesti muuttamaan olemassa olevia toimistorakennuksia asunnoiksi. Vuosina 2014 ja 2015 on suunniteltu määrä ylitetty.

”Täydennysrakentamisella ja -kaavoituksella voitaisiin saada jopa 50.000 uutta asuntoa raideliikenteen lähettyville”, Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava arveli. Matkan kuluessa heitettiin, että jopa 100.000 uutta asuntoa olisi mahdollista saada monipuolisilla yhdyskuntien uudistamisen toimilla.

Uusi asunto putkiremontin hinnalla

Helsingin kaupungin asunnot Oy tuottaa suunnitelmallisesti sekä uusia asuntoja että uudistaa alueita, jotta niiden tehokkuutta voidaan lisätä. Esimerkiksi Jakomäessä korjauksen tarpeessa olevia kerrostaloja on sekä korjattu että purettu ja purettujen tilalle on rakennettu nykyaikaisia uusi koteja lähes korjauskustannuksilla.  

Kiertoajelulla tutustuttiin myös Mellunmäkeen, jossa on vireillä hanke nostaa alueen rakennusoikeus kuusinkertaiseksi purkamalla vanhaa ja rakentamalla tilalle uutta tehokkaampaa. Nykyinen asukas saisi uuden kodin putkiremontin hinnalla. Alue on metroyhteyden päässä. Juuri tämän tyyppisille, hyvien yhteyksien varteen, tarvitaan monipuolista uutta asuntotuotantoa.

Vantaalla on viime vuosina sekä täydennysrakennettu että rakennettu uutta, hyvinä esimerkkeinä Tikkurilan alue ja Aviapolis. VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski esitteli Mikkolan aluetta, jota uudistetaan reippain ottein purkamalla vanhaa huonokuntoista ja rakentamalla tilalle uutta.

Kiertoajelu oli havainnollinen tapa pitää asuntoseminaari ja opintomatka yhdessä. Kierrokseen osallistuneet saivat ajankohtaisen katsauksen täydennysrakentamisen ja -kaavoituksen mahdollisuuksista vastauksena vallitsevaan asuntopuolaan pääkaupunkiseudulla.  

Mellunmäki_mellari