Energiatodistusrekisteri kokoaa energiatodistukset yhteen

Uutinen 17.4.2015 klo 12.33

Rakennusten energiatodistustietojärjestelmä otetaan käyttöön 1.5.2015 alkaen. Energiatodistustietojärjestelmän ydin on ARAn ylläpitämä energiatodistusrekisteri (energiatodistusrekisteri.fi).

Rekisteri kokoaa laaditut energiatodistukset yhteen ja sieltä voi etsiä tietoja esim. asuinkerrostalojen energiatodistuksista. Rekisterin myötä saadaan myös tarkkaa tietoa siitä, millaista rakennuskantaa Suomessa on.

Energiatodistusrekisteri sähköistää energiatodistusten laadinnan. Energiatodistus laaditaan rekisterissä ja laatija allekirjoittaa todistuksen sähköisesti ja toimittaa sen joko tulosteena tai tiedostona todistuksen tilanneelle taholle. Allekirjoituksen yhteydessä todistukselle syntyy myös todistustunnus. Toukokuusta alkaen uudet energiatodistukset tulee siis laatia energiatodistusrekisterin kautta ja allekirjoittaa sähköisesti energiatodistusrekisterissä. Muunlaista, esim. käytössä olleen Excel-lomakkeen pohjalta tai laskentaohjelmistosta suoraan tulostettua tai käsin allekirjoitettua, energiatodistusta ei enää hyväksytä viralliseksi energiatodistukseksi.

Energiatodistusten laatijoiden rekisteröidyttävä

Energiatodistusten laatijoiden on rekisteröidyttävä  energiatodistusrekisteriin, jotta he voivat jatkossa laatia energiatodistuksia. Laatijan kannattaa hakea rekisteröitymistä nyt, jotta jää aikaa hankkia käyttäjätunnus sekä todistusten allekirjoituksessa tarvittava sähköinen henkilökortti ja kortinlukija. Ilmoittaudu rekisterin käyttäjäksi: energiatodistus@ara.fi, saat vastausviestinä liittymisohjeet.

Vaikka aktiivisimmat energiatodistusten laatijat ovat jo rekisterin pilottikäyttäjiä, on käyttöönottovaiheessa odotettavissa ruuhkaa. Tällöin tunnusten saaminen voi kestää useamman viikon. Poliisilla HST-kortin toimitusaika on myös pari viikkoa. Oma aikansa voi mennä myös siihen, että omaan tietokoneeseen löytyy tarvittavat asetukset ja apuvälineet.

Energiatodistukset löytyvät rekisteristä

Energiatodistusrekisterin kautta pystyy jatkossa nopeasti tarkistamaan, onko rakennukselle laadittu todistus vai ei. Ennen energiatodistustietojärjestelmän käyttöönottoa laadittuja energiatodistuksia ei rekisteriin kuitenkaan viedä.

Henkilösuojan vuoksi julkisesta tietopalvelusta ei saa 1-2 huoneiston rakennusten (omakotitalojen ja paritalojen) energiatodistustietoja. Suurempien asuinrakennusten (rivi- ja kerrostalojen) sekä muiden rakennusten energiatodistuksista rekisterin kautta saa nähtäväksi koosteen eli todistuksen kaksi ensimmäistä sivua. Tietoja voi hakea esim. todistustunnuksen tai rakennuksen osoitteen avulla.

Laki rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä (147/2015) hyväksyttiin 22.2.2015 ja se tulee voimaan 1.5.2015.

Lisätietoa verkossa:

ARAn energiatodistusrekisteri: energiatodistusrekisteri.fi.

Energiatodistusten neuvontapalvelu: www.motiva.fi/energiatodistus