Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto ARA-kohteelle

Uutinen 24.9.2015 klo 15.50

 Puukuokka on 8-kerroksinen asuintalo, jossa yhdistyvät puurakentaminen, uutta luova arkkitehtuuri ja uusi tapa hankkia asunto omaksi. ARA on mukana kohteen rahoittajana.

Puukuokan omistaa Lakea Oy, jonka taustalla ovat 15 pohjalaista kuntaa. Puukuokan asunnot ovat Lakean Omaksi-asuntoja, joissa vuokralla asuen maksetaan asuntoa itselle. Kohteen rakentamiseen ARA on myöntänyt takauslainaa.

Kodikas, laadukas, kohtuuhintainen

Puukuokka, sisäkuva1, ARAviesti 1/2015 (kuva: Lakea)Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon myönsi Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.  Puukuokan on suunnitellut arkkitehti Anssi Lassila arkkitehtitoimisto OOPEAAsta. Palkinnon saajan valitsi säveltäjä Kaija Saariaho.

”Tavoitteena Puukuokan suunnittelussa oli luoda ison mittakaavan puurakentamiselle tunnistettava muotokieli, jossa kodikkuus ja kokemuksellisuus yhdistyvät kiinnostavalla tavalla. Puukuokan muotokielessä puuta käytetään materiaalina sen parhaita ominaisuuksia korostaen. Pyrkimyksenä on ollut löytää kestävä ja laadukas ratkaisu kohtuuhintaiseen asumiseen”, arkkitehti Anssi Lassila kertoo.

Kunnianhimoinen, ekologinen, ihmisläheinen

”Voittajaksi valitsemassani Puukuokassa yhdistyvät asiat, joita arvostan sekä arkkitehtuurissa että elämässä. Puukuokka on uskalias ja kunnianhimoinen työ, johon sisältyvät uuden rakennusteknologian tutkiminen, ihmisläheisyys sekä pyrkimys ekologisiin ratkaisuihin ja ihmisen elämänlaadun parantamiseen”, Kaija Saariaho perustelee valintaansa.

Puukuokka valmistui Jyväskylän Kuokkalaan vuonna 2014. Se on rakennettu Stora Enson valmistamista CLT-massiivipuisista tilaelementeistä. Kahdeksankerroksisessa talossa on 58 asuntoa.

Puukuokka, ARAviesti 1/2015 (kuva: Lakea Oy)