Asukkaat mukaan asuinalueensa kehittämiseen

Uutinen 27.11.2013 klo 12.00

Asuinalueiden kehittämisohjelmassa mukana olevien kuntien hankevastaavat kokoontuivat Lahdessa 21.11. kuulemaan ohjelmaan liittyvästä rahoituksesta ja oppimaan toinen toistensa hankkeista.

Esillä olivat niin Suvelan Voimanpesä, Lappeenrannan Sammonlahden kansalaisraati kuin Lahden Liipolan alueen kehittäminen.

Tutkijatohtori Sari Dhima Aalto-yliopistosta haastoi kuulijoita pohtimaan, miten asukkaat saadaan aktivoitua passiivisista käyttäjistä aktiivisiksi toimijoiksi. Ja miten ammattilaiset omaksuisivat uuden vuorovaikutteisen roolin. Hän korosti verkostomaista, tasavertaista ja jaettua asiantuntemusta. ”Kaikki samaan pöytään ja nostetaan kissa pöydälle”, hän vaati, sillä erilaisia näkökulmia tarvitaan. Tällaisella toimintatavalla saavutetaan paljon hyötyjä, mm. lisää sitoutunutta aktiivisuutta alueen kehittämiseen. ”Olemmeko me asiantuntijat valmiita siihen moniäänisyyteen, jota asukkaat tuovat”, Sari Dhima kyseli.

Lahden kaupungin asuntopäällikkön Ari Juhanilan johdolla tutustuttiin bussiretkellä Liipolan alueeseen ja erityisesti ohjelman myötävaikutuksella avattuun asukastaloon, jossa on vireää toimintaa aamusta iltaan ja vauvasta vaariin.

Asuinalueiden kehittämisohjelmalla edistetään vuosina 2013–2015 asuinalueiden elinvoimaa ja ehkäistään segregaatiota. Sen keskiössä ovat kaikki suurimmat kaupungit  sekä lukuisat yliopistot ja tutkimuslaitokset Suomessa. Lue lisää ohjelmastaLiipolan asukastalossa yleisö Liipolan asukastalossa