Uusi Asuntojenvuokrat.fi tuo tiedot vuokrahinnoista kaikkien ulottuville

Asuntojenvuokrat.fi

www.asuntojenvuokrat.fi

Ympäristöministeriö ja ARA tiedottavat

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokria voi nyt vertailla helposti sähköisesti ympäristöministeriön ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn uudessa Asuntojenvuokrat.fi-verkkopalvelussa, joka avautui tänään.

"Kyseessä on ensimmäinen palvelu, joka tarjoaa tuoretta tietoa asuntojen vuokrista kaupunginosien tarkkuudella. Sekä vuokranantaja että vuokra-asunnon etsijä voivat sen avulla vertailla vuokria kätevästi eri alueilla", kertoo kehittämisjohtaja Markku Tahvanainen ympäristöministeriöstä.

Käytännössä palvelu toimii samalla tavalla kuin suosittu asuntojen myyntihintoja seuraava Asuntojen.hintatiedot.fi -palvelu, jossa esimeriksi viimeisen kuukauden aikana tietoja haettiin yhteensä noin 43 000 kertaa.

Tiedot täydentyvät vähitellen: ensimmäisessä vaiheessa tarjolla on tietoa Helsingin, Espoon ja Vantaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokratasosta. Ilmaisessa palvelussa ovat nyt mukana 14 merkittävän yksityisten vuokranantajan tietoja.  Aineistossa käytetään vain uusia, viimeisen vuoden aikana alkaneita vuokrasopimuksia. Tietoa voi etsiä esimerkiksi asunnon sijainnin, koon, huoneistotyypin, vuokran suuruuden sekä vuokrasopimuksen teon ajankohdan perusteella.

"On hienoa, että yritykset ovat lähteneet mukaan yhteistyöhön ja tarjoavat tiedot käyttöömme. Tavoitteena on, että palvelun sisältöä voitaisiin jatkossa laajentaa myös muihin suuriin kasvukeskuksiin sekä saada mukaan lisää omistajatahojen tietoja. Lisäksi on mahdollista, että saamme mukaan tietoja myös valtion tukemien vuokra-asuntojen vuokrista", Tahvanainen sanoo.

Yksityisyydensuojan vuoksi samassa kaupunginosassa täytyy olla vähintään 10 samanlaista asuntoa, joilla on kolme eri omistajaa, jotta tiedot näkyvät palvelussa. Tiedot päivitetään kaksi kertaa vuodessa, touko- ja lokakuussa. Aluksi palvelu on käytettävissä vain suomeksi, mutta tavoitteena on saada ruotsinkielinen versio käyttöön vielä loppuvuoden aikana.

Asuntojenvuokrat.fi on osa ympäristöministeriön Asumisen ja Rakentamisen ePalvelut -hanketta, jossa tuotetaan asumiseen ja rakennettuun ympäristöön liittyviä sähköisiä palveluita erilaisten lupien ja tukien hakemiseen sekä tieto- ja analyysitarpeisiin. Tavoitteena on, että esimerkiksi useita eri rakentamisen lupia voi hakea tulevaisuudessa sähköisen palvelun kautta. Asumisen ja Rakentamisen ePalvelut on osa valtionvarainministeriön vuonna 2009 käynnistämää Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe).

Julkaistu 1.6.2012 klo 8.00, päivitetty 18.2.2013 klo 14.17