Suomen ensimmäinen nollaenergiapientalo valmistui Tampereelle

Tämän kesän Asuntomessuille Tampereelle on valmistunut omakotitalo Lantti, jonka kokonaisenergiankulutusta kuvaava E-luku on -1, eli se tuottaa vuositasolla vähän enemmän energiaa kuin kuluttaa. Talo on Aalto-yliopiston, ARAn, TA-Yhtymän sekä Sitran yhteinen kehityshanke.

Energiansäästön edullisuudesta nimensä saanut Lantti-talo kerää kesällä aurinkoenergiaa yli tarpeen ja lainaa talvella vastaavan määrän kaukolämpöä ja sähköä. Talon energiatehokkuus perustuu huolelliseen suunnitteluun ja toteutukseen: talo on hyvin eristetty, sen lämmitystapa on tehokas ja ilmanvaihto kuluttaa vain vähän sähköä. Lämpöä talo tuottaa aurinkolämpökeräimillä ja sähköä aurinkosähköpaneeleilla. Talossa tutkittiin tarkkaan maalämpöpumpun ja kaukolämmön edullisuutta. Maalämmöllä Lantti-talon E-luku olisi ollut vielä parempi, mutta kaukolämpö oli investointina edullisempi.

- Lantti-talo on Suomen ensimmäinen nollaenergiapientalo. Talo osoittaa, että nollaenergiarakentamisen tiellä ei ole enää teknisiä esteitä, johtaja Jukka Noponen Sitrasta sanoo.

Sitra uskoo, että nollaenergiarakentaminen tulee yleistymään Suomessa jo ennen vuotta 2021, jolloin koko Euroopan unionin alueella siirrytään direktiivin mukaisesti lähes nollaenergia­rakentamiseen. Suomessa nollaenergiarakentamisen tiellä on kuitenkin vielä monia turhia esteitä, esimerkiksi aurinkosähkön syöttämisen hankaluus.

- Aurinkosähkön syöttäminen verkkoon on jo teknisesti mahdollista, mutta sähkön tuottaja ei saa syöttämästään sähköstä vielä itselleen mitään hyötyä. Tampereen sähkölaitos on kuitenkin tehnyt ensimmäisen päänavauksen, kun se alkaa maksaa aurinkosähkön syöttäjälle liittymisestä kertahyvitysmaksun. Tällaisia kannusteita tarvitaan nopeasti lisää, kuten verkkoon syötetyn sähkön hyvittäminen sähkölaskussa, vaatii Noponen.

ARA on halunnut olla mukana kehittämishankkeessa luomassa  yhteistyössä nollaenergiapientalolle malliratkaisun, jota nyt voidaan edelleen kehittää eteenpäin erikokoisiksi asunnoiksi ja vaikka kohtuuhintaisiksi rivitalo- tai pienkerrostalo ratkaisuiksi.

Talo on nähtävillä 13.7.–12.8. Tampereen Vuoreksen asunto­messualueella.

Teknisiä tietoja:

 • lämmönlähteenä kaukolämpö yhdistettynä paikallisesti tuotettuun aurinkoenergiaan huonekohtaisesti säädettävä vesikiertoinen lattialämmitys
 • 8 m2 aurinkolämpökeräimiä, joilla tuotetaan vuositasolla 40 prosenttia lämpimästä käyttövedestä (loput kaukolämmöllä)
 • 60 m2 tehokkaita aurinkosähköpaneeleita: tuotto vuositasolla 7 000 kWh, mikä on yli puolet ra-kennuksen koko energian tarpeesta
 • rakennuksen kompakti muoto, rakenteen hyvä lämmöneristys: eristepaksuus seinissä 450 mm, ylä- ja alapohjassa 510 mm
 • ilmanpitävyys sekä kylmäsiltojen ja lämpövuotojen välttäminen: ilmanvuotoluku
  n50=0,3 1/h
 • ikkunoiden koko ja suuntaus sekä luonnonvalon hyödyntäminen ilman, että aiheutettaisiin ylikuumenemista sisätiloissa. Lisäksi valittiin parhaat saatavilla olevat ikkunat
 • ilmanvaihtokone, pyörivällä lämmön talteenottolaitteella, vuosihyötysuhde 80 %
 • valaistus pääosin LED-valoilla
 • mahdollisimman energiatehokkaat laitteet ja koneet

Julkaistu 19.6.2012 klo 10.00, päivitetty 18.2.2013 klo 14.04