ARA-päivä kokosi asumisen ja rakentamisen asiantuntijat yhteen

Perinteinen tammikuinen ARA-päivä kokosi noin 600 asumisen ja rakentamisen ammattilaista Helsinkiin. Päivä tarjosi lukuisia näkökulmia tulevaisuuden asumiseen. Lisäksi lanseerattiin ARA-asunto 2049 -suunnittelukilpailu.

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru esitti tervehdyksensä videon välityksellä. Ministerin viesti oli selvä: Tarvitaan paljon lisää kohtuuhintaisia asuntoja ja erityisesti pääkaupunkiseudulla. "Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä", hän sanoi.

Tavoitteen edistämiseksi on ympäristöministeriössä valmistelussa valtioneuvoston asuntopoliittinen ohjelma ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen sekä liikenteen aiesopimuksen uudistamisen, kertoi kansaliapäällikkö Hannele Pokka puheenvuorossaan.

Pokan mukaan lähi aikojen vaativin ympäristöministeriön lainsäädäntöhanke on energiatehokkuusmääräysten ulottaminen myös korjausrakentamiseen sekä energiatodistusten säätäminen pakollisiksi, kun huoneistoja tai taloja myydään tai vuokrataan.

Tämän lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain uudistamistarpeista laaditaan arvio.

"Kohtuuhintaisten asuntojen puuttuminen on vakava ongelma, joka pahenee ainakin pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa, jos asialle ei tehdä mitään. Yksistään Helsingin seudulle tarvitaan lähi vuosina kymmeniä tuhansia uusia käsipareja yrityksiin ja julkiselle sektorille. Uudet työihmiset tarvitsevat asuntoja, sillä eläkkeelle jäävät pääkaupunkiseutulaiset asuvat edelleen omissa kodeissan. Ne eivät vapaudu, vaikka työpaikka vapautuisikin."

Kansainvälinen ARA-asunto 2049 -suunnittelukilpailu kännistyi

ARA-asunto 2049 -suunnittelukilpailu lanseerattiin käyntiin. ARA haastaa arkkitehtiopiskelijat Suomessa ja maailmalla suunnittelemaan tulevaisuuden vuokra-asumista. "Vaikka valtion tukema vuokra-asuntotuotanto on kohtuuhintaista, toivomme, että kilpailu irrottaisi sopivasti realismista  tutkimaan tulevaisuuden asumista mielenkiintoisella ja innostavalla tavalla", sanoi kehittämisarkkitehti Sampo Vallius ARAsta.

Asuntosuunnittelun professori Markku Hedman Tampereen teknillisestä yliopistosta oli vakuuttunut, että ARA-asunto 2049 -suunnittelukilpailu on mieluinen haaste arkkitehtiopiskelijoille. Lahden Sopenkorpea hän piti erinomaisena alueena tätä suunnittelutehtävää ajatellen. Hedman uskoo, että tehtävä aktivoi opiskelijoita myös ulkomaisissa arkkitehtioppilaitoksissa.

Tammikuussa 2013 ARA-päivää vietetään jälleen Lahdessa. Ohjelmassa mm. ARA-asunto 2049 –suunnittelukilpailun tulosten esittely ja palkintojen jako.

Julkaistu 23.1.2012 klo 13.00, päivitetty 18.2.2013 klo 14.35