Vuoden parhaat ARA-neliöt 2024 -palkinto Turun Mäntymäen uudistamisesta

Uutinen 16.1.2024 klo 12.58
Mäntymäki Turku VAV Asunnot
Mäntymäen uudistaminen toteutettiin 1950-luvun arkkitehtuuria mukaillen. Kuva: Roope Jakonen Rojak Oy.

Ara on myöntänyt Vuoden parhaat ARA-neliöt 2024 -palkinnon TVT Asunnot Oy:lle Turun Mäntymäen uudistamishankkeesta. Teknisen käyttöikänsä lopussa olleiden kerrostalojen tilalle on noussut uusia ara-vuokra-asuntoja. Uudisrakentamisessa on säilytetty alkuperäisten rakennusten ja alueen 1950-luvun henki, mutta rakennukset ja asunnot ovat moderneja.

Mäntymäen alue sijaitsee lähellä Turun keskustasta. TVT Asunnot Oy ja Turun kaupunki laativat yhteistyössä alueelle kaavan uudistamisen pohjaksi. Laajan selvitystyön jälkeen päädyttiin purkavaan uudistamiseen. Alueelta puretuissa taloissa oli 180 asuntoa, ja niiden tilalle saadaan 460 uutta asuntoa. Rakennuksia tulee kaikkiaan yhdeksän. Niistä neljä on jo valmiita ja kolme rakenteilla.

Hanke on saanut Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen.

Uusi Mäntymäki henkii tyylikästä 1950-lukua

Uudisrakennukset ovat kaupunkikuvallisesti uskollisia vanhan rakennuskannan ulkoiselle ilmeelle. Lähtökohtana oli alkuperäisten rakennusten 1950-luvun henki. Näin saadaan tyylikästä ja aikaa kestävää rakennuskantaa. Alue on yleisilmeeltään vihreä ja puistomainen. 

Mäntymäki Kunnallissairaalantie
Kodit ovat valoisia ja kaikissa on lasitettu parveke. Kuva:Roope Jakonen Rojak Oy. 

”Hankkeen arkkitehtuuri toteutettiin ajattomasti 1950-luvun tyyliä mukaillen. Tämä tarkoittaa selkeitä rakennusmuotoja ja aukotuksia sekä englantilaistyylisiä katusisäänkäyntejä ja puistomaisia piha-alueita”, Jarkko Kettunen Arkkitehtitoimisto AJAK Oy:stä kertoo.

Uudet rakennukset ovat moderneja ja vähäeleisiä. Kodit ovat valoisia ja kaikissa on tilava, lasitettu parveke. Isoimmissa perheasunnoissa on myös omat ikkunalliset saunat.

Yhteisöllisyyttä tukevat asukkaiden käytössä olevat monitoimitilat sekä yhteiset, viihtyisät ulkotilat. Hissilliset talot täyttävät myös esteettömyysvaatimukset.

”Kohteessa on poikkeuksellisen monipuolinen asuntojakauma, jolla pyritään vastaamaan ihmisten erilaisiin elämäntilanteisiin. Asuntoihin on rakennettu myös alkoveja, joita asukkaat voivat käyttää tarpeidensa mukaan työtilana, varastona, kuntoilutilana, vierashuoneena tai pienen lapsen makuuhuoneena”, Kettunen sanoo.

Asuntojen suunnittelussa on hyödynnetty TVT Asuntojen asukkailta koottuja toiveita.

Peruskorjaus ei kannattanut

Kuntotutkimus paljasti, että Mäntymäen vanhojen kerrostalojen tekninen kunto oli heikko ja talot olivat painuneet. TVT Asuntojen laskelmien perusteella Mäntymäen rakennusten korjaaminen ei ollut teknisesti eikä taloudellisesti kannattavaa. Rakennusten vaatima korjausasteen todettiin olevan jopa noin 80 prosenttia, eikä Ara olisi rahoittanut peruskorjausta.

 
 

Kohtuuhintaisille ja hyvälaatuisille vuokra-asunnoille on Turussa suuri kysyntä. TVT Asunnot vastaanotti viime vuonna liki 14 500 asuntohakemusta. Vähäisen vaihtuvuuden takia uusia vuokrasopimuksia on tehty vuosittain vain noin 2 150.

TVT Asuntojen toimitusjohtajan Teppo Forssin mukaan suurin osa asuntoa hakevista haluaa kotinsa keskusta-alueelta. Mäntymäki sijaitsee alle kahden kilometrin päässä Turun kauppatorilta eli keskusta-alueen tuntumassa, lähellä palveluja. Sinne on helppo kulkea eri liikennevälineillä, ja kevyen liikenteen väylät ovat turvallisia kulkea vuoden ympäri. Asunnonhakijoille on myös tärkeää, että asunto sopii kotitalouden käytettävissä oleviin tuloihin.


Mäntymäki numeroina

OMISTAJA TVT Asunnot
Arkkitehti
Pääurakoitsija
Arkkitehtitoimisto AJAK Oy
Hartela Länsi-Suomi Oy
VAIHE 1-3
Rakennukset
Kerrosluku
Talot A-G
8-12
ASUNNOT  
Asuntopinta-ala
Asunnot yhteensä
Keskipinta-ala
17168
359
48
AUTOPAIKOITUS  
Maantaso
Kaksitasoinen/kannella
Pysäköintitalossa
19
51
122
TONTTI omistus
KUSTANNUKSET  
Hankinta-arvo, milj.€ 63,3
Hankinta-arvo, ka. (€/asm2) 3507
Kuntarahoituksen vihreä rahoitus


TVT Asunnot Oy

TVT Asunnot OY on Turun kaupunkikonserniin kuuluva kiinteistöyhtiö, joka omistaa, hallinnoi ja rakennuttaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Asukkaita yhtiön omistamissa 11 335 asunnossa asuu 20 010 asukasta. Yhtiön osuus Turun asuntokannasta on noin 10 prosenttia.

Vuoden parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinto

Palkinto on myönnetty vuodesta 2017 alkaen Aran rahoittamalle uudisrakentamis- tai perusparantamiskohteelle. Palkinnon saavan kohteen valitsee Ara.
LISÄTIETOJA palkinnosta ja aiemmin palkituista kohteista

Palkintona on ”Vuoden ARA-neliö”, palkitun rakennuksen seinään kiinnitettävä laatta. Ara valitsee palkinnon tekijäksi vuosittain nuoren taiteilijan tai muotoilijan. Tämän vuoden palkintolaatan ovat suunnitelleet ja toteuttaneet LAB Muotoiluinstituutin opiskelijat Janika Leppioja ja Elisa Vehkala.

Palkinto jaetaan vuosittain tammikuussa pidettävän Ara-päivän yhteydessä, tänä vuonna 16.1.2024.

Lisätietoja antavat

Palkinnosta ja palkitsemisperusteista

Vesa Ijäs, yliarkkitehti, Ara, vesa.ijas(at)ara.fi, p. 050 565 1934

Palkitusta kohteesta

Johannes Malmi, rakennuttamis- ja hankekehityspäällikkö, TVT Asunnot Oy, johannes.malmi(at)tvt.fi, p. 02 267 2480