Perinteinen Ara-päivä kokosi jälleen asumisen ammattilaiset

Uutinen 19.1.2024 klo 13.21

Ara-päivä 2024 kokosi ennätysyleisön Helsinkiin ja verkkoseminaarin ääreen. Päivän odotetuimpia hetkiä oli Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinnon julkistaminen. Tällä kertaa Ara palkitsi TVT Asunnot Oy:n Turun Mäntymäen uudistamisesta.

Ara on valinnut Vuoden parhaat ARA-neliöt vuodesta 2017 alkaen. Palkittavalle luovutetaan rakennukseen kiinnitettävä ARA-neliö, jonka suunnittelevat taiteen tai muotoilun opiskelijat. Tämän vuoden palkintolaatan olivat suunnitelleet opiskelijat Janika Leppioja ja Elisa Vehkala LAB Muotoiluinstituutista.

Säädöksiä parempaa laatua

Mäntymäessä purettiin teknisen käyttöiän lopussa olleet pula-aikana rakennetut talot ja tilalle rakennettiin uusia ara-vuokra-asuntoja. Alueen 1950-luvun ilme ja henki säilytettiin.

Vuoden parhaat ARA-neliöt palkinto 2024
Vuoden 2024 ARA-neliö, sen tekijät Janika Leppioja ja Elisa Vehkala sekä neliön vastaanottajat Teppo Forss ja Johannes Malmi TVT Asunnot Oy:stä.Kuva: Helena Berg

TVT Asuntojen edustajat iloitsivat saamastaan palkinnosta. ”Uusi Mäntymäki on pitkäjänteisen työn tulosta. Työläs ja monivaiheinen hanke alkoi vuosia sitten Turun kaupungin kanssa yhteistyössä kaavan uudistamisesta. Nyt entistä useammalla turkulaisella on mahdollisuus asua ajanmukaisessa, hyvälaatuisessa ja kohtuuhintaisessa kodissa keskeisellä paikalla”, toimitusjohtaja Teppo Forss TVT Asunnot Oy:stä kertoi.
 

Lue lisää palkitusta kohteesta

”Kaikille Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkituille kohteille on yhteistä se, että tekijät ovat uskaltaneet ajatella toisin ja kehittäneet omaehtoisesti säädöksiä parempaa laatua”, Aran yliarkkitehti Vesa Ijäs sanoi Ara-päivässä.

Laadun merkitystä tulevaisuuden keskeisenä trendinä asuinalueilla ja asunnoissa korosti esityksessään myös professori Mari Vaattovaara. Hotellimaiset pitkät ja valoisuudeltaan riittämättömät yksiöt ovat viime vuosina yleistyneet Suomessa. ”Matka hellahuoneesta hotellihuoneeseen olisi pysäytettävä viimeistään nyt”, Vaattovaara painotti.

Ministeri kiitti Araa ja toimijoita

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen nosti videotervehdyksessään esiin, että Ara on näyttänyt voimansa suhdannepuskurina. Ara ja toimijat saivat kiitosta siitä, että haastavassa tilanteessa on tehty päätöksiä nopeasti ja rakennushankkeita on saatu vauhdilla liikkeelle.

Lisäksi ministeri nosti esiin meneillään olevan selvityksen, jonka pohjalta pohditaan, mitä uudistuksia tuetun asumisen kokonaisuuteen tulisi tehdä. Keskeinen kysymys kokonaisuudessa on: Mitä Ara tekisi, jos se perustettaisiin nyt?

Kaikille hyvää ja tasavertaista loppuelämän asumista

Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti kuvasi ikäihmisten asumiseen ja hoivapalveluihin liittyvää jatkuvaa muutosta läpi vuosikymmenten. Pitkään kokemukseensa perustuen hän ehdotti, että käynnistettäisiin valtakunnallinen ohjelma, jolla ikääntyvän väestön vanhuuden hoivaan ja asumiseen liittyvät haasteet muovattaisiin nykyistä yksinkertaisemmin toteutettaviksi. Samalla kansalaisten yhdenvertaisuus toteutuisi nykyistä paremmin.

”Paine ikäihmisten palveluasumiseen lisääntyy voimakkaasti. Olisiko järkevintä poistaa Aran tukemien palveluasuntojen tulo- ja varallisuusrajat, ja viimeisten elinvuosien palveluasuminen olisi kaikille yhteinen? Varallisuus- ja tuloerot voisi ottaa huomioon asukkaiden hoivapalvelumaksun suuruudessa.”