Asumisoikeusasunnoille riittää kysyntää

Uutinen 20.12.2023 klo 10.26

Asumisoikeusasuntoja haetaan eniten Helsingistä, mutta aso-asumiselle riittää kysyntää myös suurimpien kasvukeskusten ulkopuolella. 

Uusia valtakunnallisia asumisoikeusasunnon järjestysnumeroita on haettu Arasta syksyn aikana lähes 30 000. Kuntien myöntämät numerot ovat voimassa vuoden 2023 loppuun asti, mutta vuoden 2024 alusta asumisoikeusasuntoa voi hakea vain Arasta saadulla numerolla. 

Yksiöt eivät kiinnosta

Uusien järjestysnumeroiden hakijoiden keski-ikä on 50 vuotta. Hakijoista yli 55-vuotiaita on ollut 40 %. Lapsiperheiden osuus hakijoista oli 28 %.

Aso-asuntojen markkinatilanne 2023
Aso-asuntojen markkinatilanne.

Asuntotoiveet kohdistuvat etenkin pääkaupunkiseudulle. Puolet hakijoista toivoo kerrostaloasuntoa, rivitaloasunto kiinnostaa joka neljättä hakijaa. Vaikka reilusti yli puolet hakijoista on yhden hengen talouksia, vain muutama prosentti toivoo kodikseen yksiötä. Toiveiden kärjessä ovat kaksiot (41 %) ja kolmiot (35 %).

Aso-asuntojen markkinatilanne on säilynyt vakaana. Kireintä on Helsingissä, mutta aso-asumiselle riittää kysyntää myös suurimpien kasvukeskusten ulkopuolella. Melko kireä markkinatilanne vallitsee 12 kunnassa ja tasapainoinen tilanne 25 kunnassa. Ylitarjontaa esiintyy 10 kunnassa, mutta niiden asuntomäärä on vain 5 % kaikista aso-asunnoista.

Käyttövastikkeet selvästi markkinavuokria alhaisempia

Joulukuussa 2023 aso-asuntojen käyttövastike oli koko maassa keskimäärin 12,6 euroa neliöltä. Vuoden takaiseen verrattuna käyttövastikkeet kohosivat 3,8 %. Vuodelle 2024 on luvassa selvästi suurempia korotuksia pääoma- ja hoitomenojen nopean kasvun takia.

Helsingissä käyttövastikkeet olivat keskimäärin 32 % edullisempia kuin vastaavan kokoisten asuntojen markkinavuokrat. Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Oulussa vastikkeet jäivät 22–24 % alle markkinavuokrien. Käyttövastikkeet olivat hieman ara-vuokria kalliimpia Helsingissä ja Espoossa. Lahdessa, Tampereella ja Oulussa käyttövastikkeet olivat noin 9 % edullisempia kuin ara-vuokrat.

Asuntomarkkinakatsaukseen tiedot perustuvat ensimmäistä kertaa Aran uuteen aso-rekisteriin

Lue asuntomarkkinakatsaus 2/2023