Ara-rahoituksen tilanne alkuvuonna 2024

Uutinen 12.2.2024 klo 13.33

Eduskunta vahvistaa vuosittain Aran käytössä olevan hyväksymisvaltuuden korkotuki- ja takauslainoille. Valtioneuvoston vahvistamassa käyttösuunnitelmassa tarkennetaan hyväksymisvaltuuden käyttöä. 

Ennen vuoden 2024 käyttösuunnitelman valmistumista voimme tehdä lainapäätöksiä jo varauksen saaneille hankkeille ympäristöministeriön ohjeen mukaisesti. Uusia varauspäätöksiä voimme tehdä pitkän ja lyhyen korkotuen vuokra-asuntojen hankkeille. Asumisoikeusasuntojen uustuotantoon Ara ei voi antaa uusia lainavarauksia, koska lainojen hyväksymiseen käytettävissä olevasta valtuudesta ei ole varmuutta.

Vuoden 2024 talousarviossa korkotukilainavaltuus on 1 500 miljoonaa euroa.

Erityisryhmien investointiavustuksen haku avoinna vain alkuvuoden

Uusille erityisryhmähankkeille ei voida antaa uusia varauksia ennen valtioneuvoston käyttösuunnitelman vahvistamista. Kuluvana vuonna nopeasti käynnistyvien kehitysvammaisten, pitkäaikaisasunnottomien ja mielenterveyskuntoutujien hankehakemukset sekä ikääntyneiden laitosasumisen purkuun liittyvät hakemukset voidaan kuitenkin ottaa aikaisemmin päätöskäsittelyyn.

Erityisryhmien investointiavustusvaltuus on tälle vuodelle 63 miljoonaa euroa. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin viime vuosina. Uusia varaushakemuksia on jo tullut runsaasti, joten avustusvaltuuden riittävyyden vuoksi haku suljetaan 29.3.2024. Haku avautuu uudelleen viimeistään ensi vuoden alussa.