Usein kysyttyä järjestysnumerohaun ongelmista

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron hakeminen muuttui 1.9.2023. Järjestysnumeron hakemiseen tarkoitetussa järjestysnumerorekisterissä esiintyi etenkin alkuvaiheessa ongelmia. Pahoittelemme tilannetta.

1. Maksoin järjestysnumeron, mutta en saanut numeroa, vaan palvelu katkesi maksamisen jälkeen. Mitä teen?

Hae järjestysnumeroa uudelleen ja maksa se uudelleen. ARA palauttaa ylimääräisen maksun automaattisesti. Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä ARAan ylimääräisen maksun palauttamisen takia.

2. Sain järjestysnumeron, mutta jouduin maksamaan sen monta kertaa. Miten saan rahani takaisin?

ARA palauttaa ylimääräiset maksut automaattisesti. Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä ARAan ylimääräisen maksun palauttamisen takia.

3. Ensin kerroitte, että ylimääräisistä maksuista pitää lähettää teille sähköpostia, mutta nyt sanotte, että ei tarvitsekaan. Kumpi pitää paikkansa?

Palautamme ylimääräiset maksut automaattisesti, eikä sinun tarvitse ilmoittaa meille ylimääräisistä maksuista.Pyysimme aluksi varmuudeksi ilmoituksen, mutta saimme sen jälkeen varmistuksen siitä, että pystymme palauttamaan ylimääräiset maksut ilman erillistä pyyntöä.

4. Minulla oli paljon ongelmia numeron hakemisen kanssa, ja haluan nyt varmistaa, että varmasti sain numeron. Mistä näen numeroni?

Näet saamasi järjestysnumeron, kun kirjaudut järjestysnumerorekisteriin. Jos hait numeroa paperihakemuksella, järjestysnumero lähetetään sinulle postitse tai, jos olet valinnut sähköisen Suomi.fi-asioinnin, Suomi.fi-viestillä. Kaikki Suomi.fi-viestejä käyttävät hakijat eivät kuitenkaan saaneet viestiä perjantaina 1.9. Viestit tulevat näille hakijoille viiveellä.

Jos ilmoitit hakemuksella puhelinnumerosi, sait numeron myös tekstiviestillä.

5. En saanut ongelmien takia niin hyvää numeroa, kuin mikä minun olisi mielestäni pitänyt saada. Voitteko antaa minulle paremman numeron?

Ongelmien takia näin on voinut käydä. Olemme pahoillamme tästä. Valitettavasti emme kuitenkaan voi muuttaa annettuja numeroita emmekä siis voi antaa pienempää numeroa.

6. En saanut ongelmien takia niin hyvää numeroa, kuin mikä minun olisi mielestäni pitänyt saada. Tämä on epäreilua. Miten vastaatte?

Ongelmien takia näin on voinut käydä. Olemme pahoillamme tästä.

Järjestysnumero on vain edellytys sille, että voit hakea asumisoikeusasuntoa. Numero ei sellaisenaan oikeuta mihinkään suoraan, esimerkiksi tiettyyn asuntoon. Asunnon saamiseen vaikuttaa järjestysnumeron lisäksi myös varallisuutesi sekä se, milloin sinulle sopiva tai haluamasi aso-asunto vapautuu haettavaksi.

On hyvä muistaa, että uudet järjestysnumerot ovat voimassa vain kaksi vuotta eli syksyllä 2023 myönnetyt numerot vanhenevat syksyllä 2025. Numerot jakautuvat myös koko Suomen alueelle, ja niillä voi hakea asuntoja kaikilta asumisoikeusasuntoja omistavilta yhteisöiltä.

Vuoden 2023 loppuun asti kuntien myöntämillä numeroilla on parempi mahdollisuus saada asunto, koska ne ovat vanhempia. Jos sinulla on kiireellinen asunnon tarve ja kunnan myöntämä numero, vuoden loppuun asti kannattaa käyttää aso-asunnon hakemisessa sitä.

7. Jonotin aamuyöstä alkaen, mutta kaverini, joka avasi rekisterisivun vasta klo 9, sai paremman numeron kuin minä. Tämä on epäreilua. Miksi en päässyt paremmalle paikalle jonossa?

Järjestysnumerorekisteriin ei voinut jonottaa ennen kuin perjantaina 1.9. klo 9.00. Tätä ennen palveluun ei muodostettu jonoa, vaan kirjautumispainikkeen jälkeen näytettiin vain tiedote siitä, että palvelu avautuu klo 9.00. Siksi pitkä odotus ennen kello yhdeksää ei tuottanut kirjautumiseen parempaa paikkaa kuin minkä sai, jos yritti kirjautua vasta yhdeksältä. Jonotusjärjestelmä muodosti jonon klo 9, ja silloin sivulla olleet kävijät laitettiin satunnaiseen järjestykseen klo 9.00 kirjautumispainiketta painaneiden kesken.

8. Miksi jonotusaika vaihteli alussa kesken kaiken? Pääsikö joku ohitseni?

Ei päässyt. Koska järjestelmän kestokyvyssä havaittiin alkuvaiheessa ongelmia, kirjautumisnopeutta jonotuksesta palveluun säädettiin. Se näkyi jonottajille jonotusajan yhtäkkisenä pitenemisenä.

9. Mielestäni koko järjestysnumerorekisterin alkuvaihe toimi epäreilusti ja haluan tehdä valituksen siitä. Minne voin valittaa ja voiko valituksella saada paremman numeron?

Voit tehdä ARAn toiminnasta kantelun. Kantelun seurauksena ARA voi esimerkiksi saada moitteen toiminnastaan ja kehotuksen korjata toimintaansa, mutta kantelun seurauksena et voi saada parempaa numeroa.

Katso ohje Näin teet kantelun (suomi.fi).

10. Voinko hakea korvausta siitä, että sain ongelmien takia huonomman numeron kuin mikä minulle olisi mielestäni kuulunut?

Olemme pahoillamme tapahtuneesta, mutta ARA ei valitettavasti voi korvata tapahtunutta rahallisesti. Järjestysnumero oikeuttaa hakemaan asumisoikeusasuntoa, mutta se ei oikeuta saamaan asumisoikeutta esimerkiksi tiettyyn asuntoon. Asunnon saamiseen vaikuttaa myös hakijan varallisuus ja asuntojen saatavuus.

ARA on valtion viranomainen, ja sen toiminnasta voi hakea vahingonkorvausta Valtiokonttorilta. Lue lisää valtion vastuuseen perustuvasta vahingonkorvauksesta Valtiokonttorin sivuilta.

Vahingonkorvauskanteen voi nostaa myös tuomioistuimessa.

Lisätiedot

Asumisoikeusasioiden asiakaspalvelu


 

Julkaistu 3.9.2023 klo 11.08, päivitetty 5.9.2023 klo 10.55