Yhteisöllisyyttä korostava Sukupolvienkortteli

Sukupolvienkortteli Helsingin Jätkäsaaressa on ainutlaatuinen kohde. Korttelin yhteisöllisyyttä korostava konsepti on suomalaisittain harvinainen.

Sukupolvienkortteli toteuttaa ajatusta laajennetusta kodista, jossa määritelmän mukaan yksin tai kaksin asuvan asukkaan ”kolmas huone on korttelissa” ja ”neljäs kaupungissa”. Ideana siis on, että ajan hengen mukaisesti varsin kompaktien asuntojen jatkeena, asukas voi hyödyntää korttelin kattavia yhteisiä tiloja, kuten pesulaa, aulan kahvilaa ja oleskelutiloja sekä kuntopolkunakin toimivaa sisäkatua.

Juuri korttelin yhteisöllisyyttä korostava konsepti sekä kohteen poikkeuksellisen huolellisesti mietityt yhteistilat tekevät kohteesta ainutlaatuisen. Yhteistilat sijaitsevat pääosin Setlementtiasuntojen kohteessa, mutta palvelevat koko korttelin asukkaita. Tilat on suunniteltu siten, että ne houkuttelevat spontaaniin kanssakäymiseen naapurien kanssa ja luovat luontevia kohtaamismahdollisuuksia asukkaiden välille. Korttelin asukkaille tarjotaan myös yhteisöllisyyskoordinaattorin palveluja. Lisäksi kortteliin palkataan korttelivalmentaja, eräänlainen kortteli-isäntä, jonka tehtävänä on houkutella asukkaat mukaan yhteisölliseen toimintaan.

SukupolvienkortteliEnsimmäisenä korttelikokonaisuudesta valmistui vuoden 2016 alussa HOASin opiskelija-asuntokohde. Koko kortteli valmistuu lopullisesti vuoden 2017 helmikuussa, jonka jälkeen kevään aikana asukkaat saavat ottaa haltuunsa korttelin monipuoliset yhteistilat. Setlementtiasunnot (entinen S-Asunnot Oy) on rakennuttanut kortteliin sekä yhteisöllisiä vuokra-asuntoja että 20 kpl eri kerroksiin hajasijoitettua asuntoa liikuntaesteisille henkilöille. Asuntosäätiön osuus, As Oy Hyväntoivonpuisto, sisältää puolestaan Hitas-säännösteltyjä omistusasuntoja. Laajan ja monipuolisen asukasrakenteen vuoksi Sukupolvienkortteliksi nimetty kokonaisuus on Jätkäsaarelle tyypillisesti umpikorttelimallinen, jossa kolme taloa kiinnittyvät toisiinsa nurkistaan, muodostaen vinon kolmion. Taloja yhdistämässä on koko korttelin kiertävä sisäyhteys, korttelin oma katu, jonka ansiosta yhteistilat ovat aina helposti kaikkien saavutettavissa.

Korttelin arkkitehtisuunnittelun on tehnyt arkkitehti Mari Matomäki (Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy), ja rakennusurakoinnin ovat toteuttaneet NCC Rakennus Oy (Asuntosäätiö ja Setlementtiasunnot) ja Skanska Talonrakennus Oy (HOAS). Kohteeseen on käytetty ARAn investointiavustusta ja korkotukilainaa.

Sukupolvienkortteli palkittiin ARA-päivässä 2017 Vuoden Parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnolla.

 

 

Sukupolvienkortteli joulukuussa 2016
Sukupolvienkortteli joulukuussa 2016 © Mika Pajo

 

Yhteistiloja
Yhteistilat © Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy
 
 
Julkaistu 8.2.2017 klo 12.12, päivitetty 8.2.2017 klo 12.11