Edullista asumista energiatehokkaassa palvelutalossa

Siilinjärvellä sijaitseva Kaaripolun palvelukoti on Suomen ensimmäinen ARA-tuotannossa toteutettu energiatehokkuudeltaan passiivitasoinen palvelutalo. Asukkaat hyötyvät energiatehokkuudesta edullisina asumiskustannuksina.

Siilinjärven Kotipolku Oy:n omistamassa palvelutalossa on 27 asuntoa huonokuntoisille ja muistisairaille vanhuksille. Hanke on rahoitettu ARAn korkotukilainalla ja erityisryhmien investointiavustuksella.

Suuret elinkaaren aikaiset säästöt

Hanke on konkreettinen osoitus siitä, ettei passiivitasoisen talon rakentaminen ole kustannuksiltaan merkittävästi kalliimpi kuin tavallinen talo. Rakennuksen elinkaaren aikaiset säästöt ovat suuria jo nykyiselläkin energiahinnalla laskettuna.

Kotipolku Oy:n toimitusjohtaja Raija Pajunen on tyytyväinen, että hanke on saatu onnellisesti päätökseen. Koska energiatehokas rakentaminen on keskeinen keino vaikuttaa asumisen kustannuksiin, päätettiin palvelutalon rakentamisessa panostaa siihen. Pajunen muistuttaa, että tärkeintä kuitenkin on, että alueen vanhukset ovat saaneet uuden palvelukodin. "He ovat tämän ansainneet", Raija Pajunen sanoo.

Energia maasta ja auringosta

Passiivitasoinen tehokkuus on saavutettu tiiviillä rakenteilla. Rakennuksessa ovat erinomaiset lämmöneristävyysominaisuudet seinä-, katto- ja alapohjarakenteissa sekä tehokas lämmön talteenotto poistoilmasta. Energia saadaan maasta ja auringosta. Varalämmitysmuotona käytetään sähköä.

Sisäilmaolosuhteiden ja energiatehokkuuden suunnittelussa sekä käytännön toteutuksessa on tehty yhteistyötä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa. Rakenteiden toimivuuden ja huoneilman laadun seuraamisessa on yhteistyökumppanina ollut Itä-Suomen yliopisto.

Hankkeen kokonaisarvo on 4,4 miljoonaa euroa, josta ARAn investointiavustuksen osuus on 1,5 miljoonaa ja korkotukilainan noin 2,9 miljoonaa euroa. Kohteen rakennuskustannukset olivat noin 2884 €/m2.

Kaaripolun palvelukodin toteutus:
Rakennuttaja: Innoriihi Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Rakennussuunnittelutoimisto Turunen & Räisänen Ky
LVIA-suunnittelu: Insinööritoimisto A. Mustonen Oy
Sähkösuunnittelu: Insinööritoimisto Risto Happonen Oy
Kohteen pääurakoitsija: Rakennusliike Mustonen Oy

Kaaripolku_kuva2

Julkaistu 21.2.2013 klo 14.39, päivitetty 8.10.2014 klo 15.23