Miksi valtion kannattaa tukea asuntorakentamista?

RSS
26.4.2018 Jarmo Lindén, johtaja, ARA

Viime aikoina on taitettu peistä valtion tukeman ARA-asuntotuotannon tarpeellisuudesta. Laitoin paperille kymmenen ensiksi mieleen tullutta hyvää syytä, miksi valtion kannattaa tukea asuntorakentamista.

ARA-tuotanto…  

1) … edistää pienituloisten mahdollisuutta asua hyvin, kohtuuhintaisesti ja turvallisesti myös kasvukeskuksissa

ARA-asunnoissa peritään läpinäkyvää omakustannusvuokraa. Helsingissä ARA-vuokrat ovat yli 50% alle markkinatason ja asukkaiden tulot keskimäärin 40% alle keskiarvon.

2) … mahdollistaa monipuoliset asuntoalueet ja vähentää segregaatiota

Yhteistyössä kuntien kanssa ARA-tuotannolla rakennetaan monipuolista, elävää kaupunkia social mix -periaatteella. Helsingin Jätkäsaaren ja Kalasataman ARA-asunnot mahdollistavat pienituloisten asumisen näillä paraatipaikoillakin pysyvästi kohtuuvuokralla.

Sukupolvienkortteli
Sukupolvien kortteli Helsingin Jätkäsaaressa sai Vuoden parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnon 2017.

3) … vähentää muistisairaiden ja huonokuntoisten vanhusten, kehitysvammaisten ja muiden erityisryhmien laitoshoitoa ja parantaa heidän asumisolojaan

THL:n tilastojen mukaan niin ikääntyneiden kuin kehitysvammaisten laitoshoito on voimakkaasti vähentynyt ja korvaantunut parempilaatuisella omaan vuokra-asuntoon perustuvalla palveluasumisella.

4) … on taannut hyvät asuinolot opiskelijoille

Suomessa on 50 vuodessa rakennettu noin 40 000 opiskelija-asuntoa, lähes kaikki ARA-tuella.

5) … on ratkaisun avain asunnottomuuden vähentämiseen

Suomi ainoa EU-maa, jossa asunnottomuus vähenee. Keskeinen syy saavutukseen on ARA-tukien avulla tehdyt asunnot, asumisyksiköt ja vanhojen asuntoloiden saneeraus asunnoiksi. Myös ARAn asumisneuvoja-avustus toimii hyvin.

6) … edistää rakennusalan kilpailua

ARA-tuotannossa pääsääntö on rakennusurakan kilpailuttaminen. Viime vuonna 80% ARA-hankkeissa rakentaminen oli urakkakilpailtu ja kustannukset läpinäkyviä.

7) … edistää asumisen uusia innovaatioita ja kestävyyttä

Esimerkiksi ensimmäiset nollaenergiakerrostalot, passiivitalot ja puukerrostalot ovat lähes kaikki toteutettu ARA-kohteina. ARA-tuki edistää rakennusalan innovaatioiden käyttöönottoa.

Puukuokka
ARA-rahoitteinen Puukuokka Jyväskylässä on saanut useita palkintoja.

8) … toimii hyvin elvytyskeinona eli rakennusalan kontrasyklisenä tasaajana

Kun finanssikriisi rantautui Suomeen syksyllä 2008 Suomeen, ARA-tuotanto nousi 4000 asunnosta vuonna 2008 peräti 14 000 asuntoon vuonna 2009. ARA-rakentaminen pelasti rakennusalan markkinavetoisen tuotannon syöksykierteen pahimmilta tuhoilta.

9) …voi reagoida nopeasti äkilliseen asuntotarpeeseen

Vuonna 2016 otettiin käyttöön uusi lyhyt korkotukilaina. Sen avulla esim. Uudessakaupungissa ja Raumalla on voitu aloittaa noin 200 vuokra-asunnon rakentaminen ja lisää on tulossa. Markkinaehtoisesti kohtuuhintaisia asuntoja ei autotehtaan työläisille näytä nousevan.

10) … ei nykyoloissa maksa valtiolle käytännössä mitään

Viime vuonna korkotukimenoja yli 10 miljardin lainakannalle maksettiin vain 3,8 M€. Täytetakauksia on jouduttu maksamaan vain kahdessa tapauksessa koko takaushistorian aikana.

Kommentit (1 kommenttia)
Vastaava mestari
3.5.2018
klo 14.41
Lisäisin vielä positiivisen vaikutuksen yhteiskunnan saamiin verotuloihin. Korkotukimenot taidetaan saada vuosittain yleishyödyllisestä uudistuotannosta takaisin yli satakertaisesti.