Esteettömyysasiaa, mukulakivikujia ja salmiakkia

RSS
1.6.2016 Kaisu Kammonen

ARA sai toukokuun puolessa välissä kansainvälisiä vieraita, kun European Federation for Living-verkoston (EFL) jäsenet kokoontuivat viettämään kolmepäiväistä kevätkonferenssiaan aurinkoiseen Helsinkiin.

Kaisu_kammonen
Kaisu Kammonen Kuva:Timo Blomqvist
 
 

Tämänvuotisen kevätkonferenssin järjestäjän rooli lankesi luontevasti Suomeen ja ARAlle, sillä konferenssin yhteydessä julistettiin EFL- opiskelijakilpailun voittajat. EFL:n Accessible Housing -työryhmän viime talven suurin ponnistus oli arkkitehtiopiskelijoille suunnattu suunnittelukilpailu, jolla haettiin uusia esteettömän rakentamisen innovaatioita. ARA rahoitti kilpailun palkintoja ja toimi pääjärjestäjänä, kilpailun ollessa samalla osa ARAn kehittämistoimintaa sekä ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmaa. Itse toimin kilpailusihteerinä vastaten pitkälti kilpailun käytännön järjestelyistä. Kilpailun myötä koko konferenssin teemaksi valikoitui esteettömyys ja ikääntyminen.

Helsingin konferenssi herätti runsaasti kiinnostusta ja onnistui rikkomaan EFL:n kahdeksanvuotisen historian kävijäennätyksen yli seitsemälläkymmenellä vieraallaan. Suomalaisten jäsenten, ARAn, Setlementtiasunnot Oy:n ja Tampereen Teknillisen yliopiston edustajien lisäksi konferenssiin saapui myös EFL:n toiminnasta kiinnostuneita yhteistyökumppaneitamme. Valtaosa vieraista oli kuitenkin yhdeksästä muusta Euroopan maasta.

Päivät olivat pitkiä mutta onneksi ohjelma oli sopivan monipuolinen. Asiapitoisten aamupäivien päätteeksi jalkauduttiin ekskursioille, ja iltaisin kokoonnuttiin yhteisille illallisille.

Kuulimme muun muassa kolmen professorin näkökulmia esteettömyyden teemoihin. Anthea Tinker King's Collegesta Lontoosta puhui ikäystävällisistä kaupungeista ja ikääntyneiden asukkaiden asumisunelmista. Markku Hedman TTY:stä esitteli esteettömän asuntosuunnittelun uusia ratkaisuja opiskelijatöiden kautta. Aalto-yliopistossa, MIT:ssä ja Shanghain Tongji Universityssä opettava Jarmo Suominen muistutti, että rakennuksia ei tulisi ajatella vain tuotteina, vaan myös palveluina.

ARAn Jarmo Lindenin esittelemä Suomen asuntopolitiikka ja ARAn rooli siinä herätti runsaasti kiinnostusta. ARAn rooli oli selkeästi hankala hahmottaa, sillä kerta toisensa jälkeen saimme selittää, että emme suinkaan itse rakennuta tai omista vuokra-asuntoja, ainoastaan rahoitamme.

EFL_porvoossa
EFL-väki Porvoosssa, kuvassa keskellä Eckhard Feddersen.

Retkellä Porvoossa kiipesimme kapeita mukulakivikujia ja ihastelimme vanhoja puutaloja. Vanhat kaupungit ovat toki monelle eurooppalaisista vieraistamme vähemmän eksoottisia kuin meille suomalaisille, mutta onhan Porvoon mittakaava ja tunnelma toki aivan toisenlainen kuin keskieurooppalaisissa kivikaupungeissa. Lämmin keväinen ilta päätettiin Haikon kuvankauniissa kartanomiljöössä, joka jäi varmasti monen vieraan mieleen.

Toinen ekskursio suuntautui Helsingin uusille asuinalueille Setlementtiasuntojen asuntokohteisiin Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa. Kalasatamassa ihastusta herätti talon 8. kerroksen talosauna. Moni vieras hämmästyi kuullessaan, että asukkaiden käytössä oleva sauna ei ole vain tämän talon erikoisuus, vaan itse asiassa hyvinkin tyypillinen kerrostalon yhteistila Suomessa. Älykkään lukitusjärjestelmän avulla helposti vuokrattavat korttelityötilat taas tekivät vaikutuksen myös meihin suomalaisiin. Jos satut tarvitsemaan rauhallista työ- kokous- tai harrastustilaa, voit varata sellaisen pariksi tunniksi vaikkapa juuri Kalasatamasta. Varauksen voi tehdä netissä ja ovikoodin saa puhelimeen. Kätevää, helppoa ja melko halpaakin.

EFL_blogi_jatkas
Tutustuminen Sukupolvien kortteliin asianmukaisin varustein.

Jätkäsaaressa saimme kunnian olla ensimmäinen ryhmä, jotka pääsivät tutustumaan rakenteilla olevaan Sukupolvienkorttelin vuokrakohteeseen paikan päällä. Työmaalla saimme asianmukaiset turvavarusteet, jotka herättivät vieraissa hieman hilpeyttä. Kaiketi työmaaturvallisuutta ei ihan kaikkialla oteta yhtä vakavasti kuin Suomessa. Setlementtiasunnot ja NCC ottivat asiakseen myös eurooppalaisten vieraidemme tutustuttamisen perisuomalaiseen herkkuun, salmiakkiin.

Konferenssi huipentui juhlavaan illalliseen ja EFL Accessible Housing -opiskelijakilpailun palkintojenjakoon. Palkinnot luovutti tuomariston edustaja, arkkitehti Eckhard Feddersen Berliinistä. Herra Feddersenin lausumat kauniit sanat ja hyvät neuvot opiskelijoille innostavat heitä toivottavasti menestyksekkäälle suunnittelijan uralle.

Meidän järjestäjien mielestä konferenssi oli erinomaisen onnistunut, ja välittömän palautteen perusteella moni vieras oli samaa mieltä. Ohjelma oli monipuolinen ja inspiroiva, ja pitkistä päivistä huolimatta aikaa oli myös vapaamuotoiselle ajatustenvaihdolle, joka synnytti runsaasti uusia ideoita ja yhteistyökuvioita. Ihmiset tekevät onnistuneen tapahtuman, ja EFL:ssä toimii joukko poikkeuksellisen innostuneita ja aikaansaavia ihmisiä!

Järjestäjän näkökulmasta voin tyytyväisenä todeta, että kova työ palkittiin. Kolme päivää konferenssia ja kaikki sitä edeltänyt viikkojen työ käytännön järjestelyiden parissa vaativat veronsa, ja ainakin tämä konferenssijärjestäjä oli tapahtuman jälkeen melkoisen väsynyt. Kommelluksitta sujuneen tapahtuman päätteeksi oli kuitenkin helppoa olla myös onnellinen!

 

Mikä EFL?

EFL eli European Federation for Living on kohtuuhintaisen asumisen asiantuntijoiden kasvava yhteistyöverkosto, johon kuuluu tällä hetkellä 44 jäsentä ja yhteistyökumppania yhdeksästä Euroopan maasta. Alun perin hollantilaislähtöinen EFL kokoaa yhteen laajan joukon rakentamisen, kiinteistökehityksen, rahoituksen ja tutkimuksen asiantuntijoita. Tavoitteena on jakaa tietoa jäsenten kesken ja keskeisimpänä toimintatapana eri teemoihin keskittyvät työryhmät. ARA on kuulunut yhteisöön vuodesta 2014.

Lisätietoja EFL:sta

Great and inspiring EFL-conference in Helsinki

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.