Delade utrymmen (Jaetut tilat)

I undersökningen utreddes de ensamboendes åsikter på de gemensamma utrymmena samt på de nya modellerna för boende, som baserar sig på bostadsytor som är delade på olika sätt. I bakgrunden låg tre aktuella teman: det allt vanligare ensamboendet, hyresboende och delandet av bostadsytor.

I projektet genomfördes en internationell kartläggning av objekt och en invånarenkät. Utifrån dessa utvecklades ett planeringsspel som utnyttjades under boendekvällar för att reda ut preferenser angående delandet av utrymmen. Kartläggningen innehåller 12 bostadslösningar där de gemensamma utrymmena på ett innovativt sätt har gjorts till en del av boendet. Objekten presenteras i en fyrfältare där axlarna visar om användningssättet är privat eller gemensamt samt om lösningen fokuserar på utrymme eller service.

Målet för den omfattande enkäten av intresset för gemensamma utrymmen var de ensamstående Vandaborna som bor i VAV Asunnot Oy:s hyresbostäder. Svaren gav en rätt ljus bild av intresset för delade bostadsutrymmen. Å andra sidan var intresset polariserat. De som ofta använde gemensamma utrymmen förhöll sig mer positivt till sådana. Det finns dock saker att förbättra i förvaltningen av utrymmena och deras tillgänglighet. Med tanke på planeringen av gemensamma utrymmen i nya bostadshus berättar resultaten om behovet att segmentera kunderna per hus. Det finns dock användare för delade bostadsutrymmen. Men alla är inte intresserade av de gemensamma utrymmena.

Under boendekvällarna användes en spelmetod för att behandla en boendemodell där boendet består av en bostad och utrymmen som är delade på olika sätt. Utrymmena kan ligga antingen på den egna våningen, i samma våningshus eller kvarter. Spelet inkluderade även en ekonomisk faktor som gjorde att man kunde efterlikna verkliga bostadsval. Resultaten visade olika boendeprofiler i relation till det delade utrymmet. De gemensamma utrymmen som valdes i spelet presenteras enligt hur ofta de förekom. Dessutom presenteras ”utrymmesknippen” som bildats av utrymmen av samma karaktär och som kan användas i planeringen.

Till sist funderar vi över de utmaningar som finns för utvecklingen och undersökningen av delade utrymmen med tanke på boendepreferenserna och ger rekommendationer för att synliggöra och tillgängliggöra utrymmena samt ger utvecklingsidéer för att förnya de gemensamma utrymmena i förorter som nått renoveringsåldern.

Undersökningen visar att boendemodeller som innehåller delade utrymmen intresserar ensamboende, om det erbjuds tillräckligt med utrymme som motsvarar de egna behoven, det är förmånlig och lätt att använda utrymmena, utrymmena har en bra utrustning, är prydliga och fina samt ligger på lämpliga platser och det finns ett avtal för hur de kan användas. Delade utrymmen möjliggör även positiva grannförhållanden.

ARAra 1/2018 kansiPublikations faktum

 

Författare: Anne Tervo, Sanna Meriläinen ja Antti Pirinen (Tutkimus- ja suunnittelupalvelu Kiila)

Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet rapporter 1 | 2018. Lahtis 2018.

ISBN 978-952-11-4909-2 (PDF)
ISSN 1797-5514 (online)

Publicerad 27-02-2018 kl. 15.09, uppdaterad 07-03-2018 kl. 16.05