NÄKÖKULMA: Miksi valtion kannattaa tukea asuntorakentamista

RSS
28.8.2018 Jarmo Linden, johtaja, ARA

Viime aikoina on taitettu peistä valtion tukeman asuntotuotannon (ARA-tuotanto) tarpeellisuudesta. Laitoin paperille kymmenen ensiksi mieleen tullutta hyvää syytä, miksi valtion kannattaa tukea asuntorakentamista.

Näkökulma_linden
Jarmo Lindén

ARA-tuotanto…

1.… edistää pienituloisten mahdollisuutta asua hyvin, kohtuuhintaisesti ja turvallisesti myös kasvukeskuksissa
ARA-asunnoissa peritään läpinäkyvää omakustannusvuokraa. Helsingissä ARA-vuokrat ovat yli 50% alle markkinatason ja asukkaiden tulot keskimäärin 40% alle keskiarvon.

2.… mahdollistaa monipuoliset asuntoalueet ja vähentää segregaatiota
Yhteistyössä kuntien kanssa ARA-tuotannolla rakennetaan monipuolista, elävää kaupunkia social mix -periaatteella. Helsingin Jätkäsaaren ja Kalasataman ARA-asunnot mahdollistavat pienituloisten asumisen näillä paraatipaikoillakin pysyvästi kohtuuvuokralla.

3… vähentää muistisairaiden ja huonokuntoisten vanhusten, kehitysvammaisten ja muiden erityisryhmien laitoshoitoa ja parantaa heidän asumisolojaan
THL:n tilastojen mukaan niin ikääntyneiden kuin kehitysvammaisten laitoshoito on voimakkaasti vähentynyt ja korvaantunut parempilaatuisella omaan vuokra-asuntoon perustuvalla palveluasumisella.

4… on taannut hyvät asuinolot opiskelijoille
Suomessa on 50 vuodessa rakennettu noin 40 000 opiskelija-asuntoa, lähes kaikki ARA-tuella.

5… on ratkaisun avain asunnottomuuden vähentämiseen
Suomi ainoa EU-maa, jossa asunnottomuus vähenee. Keskeinen syy saavutukseen on ARA-tukien avulla tehdyt asunnot, asumisyksiköt ja vanhojen asuntoloiden saneeraus asunnoiksi. Myös ARAn asumisneuvoja-avustus toimii hyvin.

6… edistää rakennusalan kilpailua
ARA-tuotannossa pääsääntö on rakennusurakan kilpailuttaminen. Viime vuonna 80% ARA-hankkeissa rakentaminen oli urakkakilpailtu ja kustannukset läpinäkyviä.

7… edistää asumisen uusia innovaatioita ja kestävyyttä
Esimerkiksi ensimmäiset nollaenergiakerrostalot, passiivitalot ja puukerrostalot ovat lähes kaikki toteutettu ARA-kohteina. ARA-tuki edistää rakennusalan innovaatioiden käyttöönottoa.

8… toimii hyvin elvytyskeinona eli rakennusalan kontrasyklisenä tasaajana
Kun finanssikriisi rantautui Suomeen syksyllä 2008 Suomeen, ARA-tuotanto nousi 4000 asunnosta vuonna 2008 peräti 14 000 asuntoon vuonna 2009. ARA-rakentaminen pelasti rakennusalan markkinavetoisen tuotannon syöksykierteen pahimmilta tuhoilta.

9…voi reagoida nopeasti äkilliseen asuntotarpeeseen
Vuonna 2016 otettiin käyttöön uusi lyhyt korkotukilaina. Sen avulla esim. Uudessakaupungissa ja Raumalla on voitu aloittaa noin 200 vuokra-asunnon rakentaminen ja lisää on tulossa. Markkinaehtoisesti kohtuuhintaisia asuntoja ei autotehtaan työläisille näytä nousevan.

10… ei nykyoloissa maksa valtiolle käytännössä mitään
Viime vuonna korkotukimenoja yli 10 miljardin lainakannalle maksettiin vain 3,8 M€. Täytetakauksia on jouduttu maksamaan vain kahdessa tapauksessa koko takaushistorian aikana.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.