Suunnittelukilpailusta visioita uudistuvalle Käräjätörmän alueelle

Uutinen 23.2.2017 klo 16.27

Tampereen Tohlopissa sijaitseva Käräjätörmän alue uudistuu tulevaisuudessa yhteisölliseksi kaupunkikyläksi. Kotipirtin palvelukorttelin ja Käräjätörmän alueen jatkosuunnittelun pohjaksi järjestetyn arkkitehtuurikutsukilpailun ehdotukset ovat nyt yleisön nähtävillä.

Käräjätörmän alueen uudelle elämälle ja ilmeelle haettiin suuntaviivoja syksyn aikana käydyn ”Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä”- arkkitehtuurikutsukilpailun avulla. Kilpailun järjesti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) yhdessä Tampereen kaupungin, Suomen Arkkitehtiliiton ja alueella toimivien Kotipirtti ry:n ja Tampereen Vuokratalosäätiö sr:n kanssa.

Kilpailun taustalla on ARAn kehittämishanke, jossa haetaan malleja ikääntyneiden ja muistisairaiden asumiseen. Kaikenikäisille ja -kuntoisille halutaan mahdollistaa asuminen omassa kodissa, kuitenkin tarvittavasta hoivasta ja tuesta tinkimättä. Palvelukorttelimallissa kodit ovat esteettömiä ja hoivapalveluiden lisäksi naapurustosta löytyy muitakin arkea helpottavia palveluita. Palvelukorttelissa voi asua kaikenikäisiä ihmisiä ja erilaisia perheitä, mutta pääpaino on ikääntyneiden tarpeissa. Myös muistisairaat asukkaat erityistarpeineen huomioidaan ja otetaan osaksi yhteisöä. Kilpailulla haettiin palvelukortteliin uusia innovaatioita ja ratkaisuja muistisairaiden asumiseen ja aktiiviseen elämiseen.

Palvelukorttelin suunnittelun lisäksi suunnittelijat saivat tehtäväkseen esittää yleispiirteisesti kaupunkirakenteen periaatteita Käräjätörmän pohjoisosaan. Alueen muutos käynnistyy palvelukorttelin rakentamisella vielä tämän vuosikymmenen puolella, ja laajenee lähiympäristöön 10-15 vuoden kuluttua, kun osa alueen vuokrataloista tulee elinkaarensa päähän. Uudisrakentamisen, purkamisen ja täydennysrakentamisen keinoin alueelle rakentuu vähitellen yhteisöllinen kaupunkikylä, josta löytyy asuntoja monenlaisille asukkaille. Yhteisökylän henki on, että jokainen asukas on arvokas osa yhteisöä iästä ja elämäntilanteesta riippumatta.

Kutsukilpailuun haki mukaan 23 työryhmää, joista mukaan valittiin neljä: Optiplan Oy, Himla Arkkitehdit Oy, Uki Arkkitehdit Oy sekä työryhmä Arkkitehtitoimisto Kanttia2 & Ab Case Consult Ltd. Työryhmissä tuli suunnittelijoiden lisäksi olla mukana myös ikääntyneiden asumisen asiantuntija. Suunnitteluaikaa työryhmillä oli kolme kuukautta, lokakuusta tammikuuhun.

Tutustu kilpailutöihin ja kommentoi täällä.

 

Kilpailun voittaja julkistetaan Tampere-talossa järjestettävässä
Kylä kaupungissa-seminaarissa 3.4.2017.


Ennen seminaaria kilpailutyöt ovat nähtävillä seuraavasti:

Kotipirtin palvelutalo
Käräjätörmä 12, 33310 Tampere
Työt nähtävissä helmi-maaliskuun ajan päivittäin klo 10-18

Galleria Nottbeck
Media 54, Satakunnankatu 18, Tampere
Työt nähtävissä 24.2-8.3, avoinna ma - pe klo 14-18, la klo 11-15

Tampereen keskusvirastotalon ikkuna-galleria
Aleksis Kiven katu 14 - 16 C, Tampere
Työt nähtävissä 13-24.3

 

Lisätiedot ja materiaalipyynnöt:

Kilpailusihteeri Kaisu Kammonen
kaisu.kammonen@ara.fi
puh. 029 525 0890

Käräjätörmä-kilpailutyöt
Tutustu kilpailutöihin klikkaamalla kuvaa.