Erityisryhmien investointiavustuksen hakeminen

Erityisryhmien investointiavustuksen ja korkotukilainan haussa käytetään jatkuvaa menettelyä. Haku suljettiin 29.3.2024. Haku avautuu uudelleen viimeistään ensi vuoden alussa.

Kaikkien erityisryhmähankkeiden hakemukset tehdään Aran verkkoasiointipalvelussa. Vireillä olevien erityisryhmähankkeiden perusparantamisen asiointi siirrettiin verkkoasiointiin 4.4.2024.

Siirry verkkoasiointiin (ara-asiointi.fi)

Hakuprosessin vaiheet

  1. Hae ehdollista varauspäätöstä.
  2. Hae rakennussuunnitelmien ja kustannusten hyväksymistä, eli osapäätöstä, ja avustusta.  
  3. Hae korkotukilainapäätöstä sekä avustuksen maksamista. 
  4. Hae kustannusten ja rahoituksen tarkistusta ilmoittamalle toteutuneet kustannukset Aralle eli tee niin sanottu loppuselvitys hankkeen valmistuttua.

Vaihe 1.
Hae ehdollista varauspäätöstä

Ensimmäisessä vaiheessa avustukselle haetaan ehdollista varauspäätöstä. Kaikki uusien hankkeiden ehdolliset varauspäätöshakemukset tehdään verkossa. Siirry Aran verkkoasiointiin.

Ara käsittelee hakemukset ja tekee ehdolliset varauspäätökset hankkeille. Ehdollisessa varauspäätöksessä hankkeelle varataan alustavasti rahoitus vuosittaisesta valtuudesta.

Vaihe 2.
Hae rakennussuunnitelmien ja kustannusten hyväksymistä (osapäätös) ja avustusta

Toisessa vaiheessa haetaan Aralta rakennussuunnitelmien ja kustannusten hyväksymistä, eli osapäätöstä. Jos Ara hyväksyy hakemuksen, hanke saa osapäätöksen, joka tarkoittaa käytännössä myös rakennustöiden aloituslupaa. Avustuspäätöstä haetaan samanaikaisesti osapäätöksen kanssa.

Osapäätöstä haetaan lähettämällä vaaditut asiakirjat Araan verkkoasiointipalvelussa. Palvelusta löytyy lista toimitettavista asiakirjoista.

Vaihe 3.
Hae korkotukilainapäätöstä sekä tukien maksamista (ns. lainapäätösvaihe)

Avustuspäätöksen ja korkotukilainan osapäätöksen (vaihe 2) jälkeen asiakas hakee Aralta korkotukilainapäätöksen. Lainapäätöstä haetaan lähettämällä vaaditut asiakirjat Araan verkkoasiointipalvelussa. Palvelusta löytyy lista toimitettavista asiakirjoista.

Ara voi maksaa avustuksen vasta myönnetyn korkotukilainapäätöksen jälkeen. Avustus maksetaan erissä, jotka perustuvat hankkeen valmiusasteeseen. Avustusta voi hakea maksettavaksi, kun hankkeesta on valmiina 30 %, 60 %, 90 % ja 100 %. Ara maksaa kuitenkin yhdessä erässä ne avustukset, joiden avustusosuus on enintään 15 %.

Vaihe 4.
Hae kustannusten ja rahoituksen tarkistusta tekemällä loppuselvitys (tarkistuspäätös) ja viimeisen avustuserän maksua

Hakijan on aina ilmoitettava avustushankkeiden toteutuneet kustannukset (ns. loppuselvitys). Tämä tehdään hakemalla Aralta lopullisten kustannusten ja rahoituksen hyväksymistä hankkeen valmistuttua. Se tarkoittaa samalla Aran tarkistuspäätöksen hakemista hankkeen kustannuksille ja rahoitukselle.

Ara maksaa avustuksen viimeisen 10 %, eli niin sanotun loppuerän, sen jälkeen, kun se on hyväksynyt lopulliset kustannukset ja rahoituksen. Viimeisen erän maksatusta varten Ara edellyttää, että avustuksen saaja vakuuttaa valinneensa asukkaat avustushakemuksensa mukaisesti.

Loppuselvitys tehdään lähettämällä vaaditut asiakirjat Araan verkkoasiointipalvelussa. Palvelusta löytyy lista toimitettavista asiakirjoista.

Julkaistu 5.4.2024 klo 0.01, päivitetty 2.4.2024 klo 14.33