ARA valvoo asumisoikeusyhteisöjen kauppoja, lainsäädäntöä tiukennettiin 2012

Uutinen 4.2.2015 klo 11.04

Aso-asunnot ovat pysyvästi yleishyödyllisessä omistuksessa. Kohteiden myyntitilanteissa ARA varmistaa tämän. ARAlla ei ole toimivaltaa estää myymistä eikä puuttua siihen, kenen kanssa omistajat haluavat käydä kauppaa. ARAn kohteelle määrittämä enimmäsihinta lasketaan kaikissa tapauksissa samojen perusteiden mukaisesti. 
 

Helsingin Sanomissa julkaistiin 31.1.2015 (s. A25) toimittaja Jyri Hännisen juttu otsikolla "Tuhansia asuntoja kaupattiin pilkkahintaan".

Jutusta voi saada sellaisen käsityksen, että ARA olisi hyväksynyt sellaisen yrityskaupan, jonka seurauksena asumisoikeusasuntoja (aso) olisi siirtynyt ei-yleishyödylliselle yhteisölle. Näin ei ole missään vaiheessa tapahtunut. ARAn lakisääteinen tehtävä on valvoa, että aso-asunnot pysyvät yleishyödyllisessä omistuksessa.

Valtion tuella rakennettujen aso-asuntojen omistamiseen liittyy erilaisia velvoitteita ja rajoitteita mm. asuntojen käyttöön ja myymiseen. Valtion korkotukilainalla ja aiemmin aravalainalla rakennettujen aso-asuntojen on oltava pysyvästi yleishyödyllisessä omistuksessa. Rajoitusten takia omistaja ei voi myydä asuntoja vapaaseen hintaan.

ARAlla ei ole valtuuksia estää asumisoikeuskohteen myymistä, eikä toimivaltaa puuttua siihen, kenen kanssa yksittäiset omistajat haluavat tehdä kauppaa. Myyntitilanteissa ARAn tehtäväksi jää varmistaa, että se taho, jolle omaisuus myydään, on yleishyödyllinen. ARA laskee kohteelle enimmäismyyntihinnan ja hinta lasketaan kaikille kohteille samojen perusteiden mukaan (asumisoikeusasunnoista annettu laki (650/1990) 48 §). Asuntoja ei voi myydä markkinahintaan vaan jatkossakin hinta on säännelty.

Asumisoikeuslain mukaiset luovutusrajoitukset on säädetty sen varmistamiseksi, että valtion tuella rakennetut aso-asunnot säilyvät asumisoikeuskäytössä ja niiden käyttövastikkeet pysyvät kohtuullisina. ARA valvoo yleishyödyllisyyttä ja luovutusrajoituksia sekä ohjaa ja valvoo aso-asuntojen käyttövastikkeiden määräytymisperusteita ja niistä asukkaille lain mukaan annettavia tietoja.

Vuoteen 2012 voimassa olleen asumisoikeuslain säännökset aso-talon luovutuksensaajasta ja luovutushinnasta koskivat talon luovutusta ja talon omistavan yhtiön osakkeiden luovutusta. Tästä syystä ARA nimenomaan huolehti, että Avain Asumisoikeus Oy:n osakkeet siirtyivät yleishyödylliseltä toiselle yleishyödylliselle yhtiölle.

Sen sijaan kyseiset säännökset eivät koskeneet asumisoikeustalon omistajayhtiön omistajatahoissa tehtäviä järjestelyitä. Juuri tällainen oli jutussa viitattu nykyisen Avain Holding Oy:n osakkeiden kauppa, joka tapahtui syksyllä 2010. ARAlla ei ollut toimivaltaa puuttua siihen.

Asuntoministeri Vapaavuori asetti 2011 Riitta Rainion selvityshenkilöksi selvittämään erityisesti asumisoikeusasuntojen omistajuuskysymyksiä asukkaiden aseman turvaamisen ja heille tarkoitetun tuen ohjautumisen kannalta. Rainio tutki myös edellä mainitut Avain Asumisoikeuden osakkeiden luovutuksen ja kaupan.  

Rainion ehdotuksen pohjalta asumisoikeuslakiin lisättiin 2012 uusi 48 e §, se paransi aso-asukkaiden asemaa laajentamalla luovutusrajoitukset koskemaan kaikkia luovutustilanteita. Lain kiristyksen jälkeen rajoitukset koskevat myös tilannetta, jossa aso-talon omistajayhtiön osakkeet halutaan myydä uudelle omistajalle asumisoikeusyhtiön omistajayhteisön (holding-yhtiön) osakkeiden luovutuksella.

Heli Huuhka
apulaisjohtaja
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)