ARA-päivä avasi asumisen vuoden korjausrakentamisen teemoin

Uutinen 30.1.2015 klo 9.18

 
Perinteinen ARA-päivä kokoaa vuodesta toiseen asumisen ja rakentamisen ammattilaiset yhteen. Tänä vuonna päivän teema oli korjausrakentaminen.

Hannu Rossilahti ARA-päivässä 2015
Ylijohtaja Hannu Rossilahti korosti kaupunkien tarvitsevan suunnitelmallista, kaupunginosien laajuista uudistamista.

ARAn tukemaa uustuotantoa käynnistyi 7380 asuntoa vuonna 2014, mikä oli 15 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Eniten ARA-tuotanto kasvoi Helsingin seudulla, missä lisäystä oli yli 50 %. Asumisoikeustuotanto vetää parhaiten ja kaiken kaikkiaan uudistuotanto keskittyy pääkaupunkiseudulle. Myös perusparantamista tehtiin ahkerasti asunto-osakeyhtiöiden 40 % tuen turvin. Näin summasi johtaja Jarmo Linden ARA-päivän aluksi.

ARAn korjausavustuksilla edistetään tehokkaasti ikäihmisten asumista kotona. Vanhoihin kerrostaloihin on asennettu ahkerasti hissejä, yhteensä 203 hissiä, joihin saatiin valtion hissiavustusta 20,1 miljoonaa euroa. Lisäksi ARA jakoi vanhusten ja vammaisten korjausavustuksia kunnille 13,8 miljoonaa euroa ja esteettömyysavustuksia 0,9 miljoonaa euroa vuonna 2014.

ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti korosti, että kaupungit tarvitsevat suunnitelmallista, kokonaisten kaupunginosien laajuista uudistamista, ei pelkästään yksittäisten rakennusten korjaamista. ”Korjausrakentaminen on kehittämistä ja uudistamista”, hän totesi.

Hallituskauden kuluessa on tehty paljon

Ministeri Pia Viitanen ARA-päivässä 2015

”Vaikka paljon on saatu aikaiseksi, vielä paljon jää tehtävää", totesi kulttuuri- ja asuntoministeri PIa Viitanen ARA-päivän puheenvuorossaan.

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen loi ARA-päivällä pitämässään puheessa katsauksen hallituskaudella tehtyihin lukuisiin asuntopoliittisiin toimiin.

Hallituskauden aikana tehtyjä toimia ovat muun muassa omavastuukorkojen merkittävä alentaminen ja käynnistysavustukset, lisävaltuudet asumisoikeusasunnoille, nuoriso- ja opiskelija-asuntojen lainaehtojen parantaminen, erityisryhmien asuntojen rakentamistukien lisäys, satsaukset lähiöiden kehittämiseen sekä ikäihmisten asumisen kehittämisohjelma. Lisäksi solmittiin historiallinen valtion ja Helsingin seudun täydentävä sopimus, jonka mukaan valtio rahoittaa seudun suuria liikennehankkeita, jos kunnat lisäävät kaavoitustaan neljänneksellä MAL-aiesopimuksiin nähden. ”Vaikka paljon on saatu aikaiseksi, vielä paljon jää tehtävää. Esimerkiksi kohtuuhintaisista asunnoista on edelleen pula pääkaupunkiseudulla”, hän totesi.

Pekka Pajakkala loi monipuolisen katsauksen korjaamiseen nyt ja tulevaisuudessa. Asuntokannan perusparantamiseen on tulevina vuosina huutava tarve, joka on määrällisesti kuumimmillaan 2025-2035. Yli 80-vuotiaiden määrä tuplaantuu vuoteen 2030 mennessä. Tarvitaan miljoona esteetöntä asuntoa vuoteen 2030 tultaessa. ”Väestön ikääntyminen edellyttää suuria muutoksia koko rakennetun ympäristön toimivuuteen ja palvelukykyyn”, hän sanoi.

Vartiosaareen energiatehokas asuinalue

ARA-päivässä kerrottiin kesäkuussa 2015 lanseerattavasta suunnittelukilpailusta, jossa etsitään innovatiivisia ratkaisuja uuden asuinalueen, Vartiosaaren, rakentamiseen. ARA järjestää kilpailun yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn, Helsingin kaupungin, VTT:n, Suomen ympäristökeskuksen ja Helen Oy:n kanssa.

 
Katso myös:
ARA-päivän 2015 esitykset
 

Jarmo Lindén, ARA-päivän 20.1.2015 avaus
ARAn johtaja Jarmo Lindén avasi ARA-päivän.

Pekka Pajakkala ARA-päivässä 2015 Adalia/Hankekorttijärjestelmä ARA-päivässä
Pekka Pajakkala loi katsauksen korjausrakentamisen tulevaisuuteen. Hänen mukaansa asuntokannan perusparantamiseen on tulevina vuosina huutava tarve. ARAn tulevaa hankekorttijärjestelmää esittelivät ARA-päivässä järjestelmän toteuttava taho Adalia Oy:n Stefan Grabowski (kuvassa oik.) ja Toni Teittinen (vas.). Kuvassa keskellä Sampo Vallius, joka vastaa projektista ARAssa.

ARA-päivä 2015, kuva 1